Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

© Associated Press

Близо милион и половина в сектора на здравеопазването в САЩ са загубили работните си места от март досега. От тях 135 000 са служители на болниците, чиито приходи спаднаха поради намаляването на броя на пациентите без COVID-19.

От март насам в повечето болници в страната са отменени операциите и прегледите, които не се извършват по спешност. Мерките за изолация намалиха броя на инцидентите, а много пациенти, страдащи от хронични заболявания, избягват болниците поради опасения от зараза с новия коронавирус.

В Ню Йорк медици от всякакви специалности, дори от други части на страната, помогнаха за справяне с вълната цунами от пациенти с COVID-19. Но в други региони, по-слабо засегнати от пандемията, някои болници се оказаха с празни легла.

В Маями спешното отделение на детската болница вече приема до 100 души на 24 часа, двойно по-малко отпреди. Свободните работни места за медицински сестри на хонорар са съкратени в началото на април, като това на Дейна Джеймс, 40-годишна, която е работила в спешното отделение два дни в седмицата. „В южната част на Флорида няма достатъчно пациенти, болницата няма средства да плаща на всички служители, които нямат нищо за правене“, разказва медицинската сестра пред АФП. „Тъжно е. Това беше моето призвание и кариерата ми от 17 години“.

Тя остава „в запас“: болницата я повикала в неделя, когато се отбелязваше денят на майката. „Никой не искаше да работи, но аз бях отчаяна. Разбира се, че отидох на работа“, споделя тя.

Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

© Associated Press

През март във Вашингтон операциите на тазобедрените стави или коленете, апендектомиите, операциите без неотложна нужда за премахване на пикочен мехур и дори медицинските изследвания за образна диагностика бяха отложени за неопределено време. Но не се стигна до пик на епидемията новия коронавирус, който да изисква обща мобилизация на персонала.

„COVID превърна работата ми в част от миналото“, казва 34-годишна медицинска сестра, която предпочита да остане анонимна. Тя е отговаряла за предоперативни и следоперативни грижи. „От два месеца не сме правили операции по избор на пациентите. Това беше основният източник на приходи за нашата услуга,“ допълва тя.

В американската система много медицински сестри не са на трудов договор и получават заплащане „на ден“, което позволява на болницата да намалява разходите за персонал от ден за ден. Сестрата във Вашингтон вече работи само девет часа седмично срещу 36 часа по-рано.

„Американската система за здравеопазване се финансира (и обогатява много хора), като предоставя много скъпи прегледи и операции, от които няма неотложна нужда, и чрез изграждане на гигантски болници въз основа на този икономически модел“, каза пред „Франс прес“ професор Хауърд Маркъл, директор на центъра по история на медицината към Университета на Мичиган. Самият университет обяви, че няма да плаща пенсионни вноски на служителите през следващата година поради спада на приходите в медицинския му център.

Здравните застраховки, частни или държавни, плащат, „когато поставите тръба на някого, а не когато говорите с него“, казва Хауърд Маркъл, за да опише системата, която насърчава инфлацията. Поради липсата на един платец – роля, която на други места играе държавата, цените не са ограничени и зависят от съотношението на силите между болниците и застрахователите.

Американската федерация на болниците оценява загубите за периода от март до юни на 200 млрд. долара. Тя очаква, че заплащането за лечение на пациенти с COVID и финансовият пакет от Конгреса в размер на 100 милиарда долара ще се окажат недостатъчни за покриване на действителните им разходи, които могат да надхвърлят 80 хил. долара на пациенти, ако се наложи реанимирането им с респиратор, според Фондацията на семейство Кайзер.

Извън болниците части от здравната система бяха затворени изцяло по време на карантината. Зъболекарските кабинети загубиха за един месец половин милион работни места според правителствени статистики. Със същата катастрофа се сблъскаха и ортопеди, офталмолози и физиотерапевти… Дори в Ню Йорк пулмолозите затвориха кабинетите си. Доктор Лен Хуровиц, който осигурява работа на двама служители, затвори преди пет седмици. „През третата седмица на март телефонът спря да звъни“, разказва той пред АФП. Той компенсира с малко дистанционна медицина и днес отвори отново врати с нов източник на приходи: извършва тестове за откриване на COVID-19. /БТАКоментар на новината чрез Facebook