За пръв път украински Су-27 ескортираха над Европа стратегически бомбардировачи на САЩ

Украински изтребители ескортират двата B1B Lancer.

© MinistryofDefence.UA

Украински изтребители ескортират двата B1B Lancer.

За пръв път украински бойни самолети Су-27 и МиГ-29 се включиха в ескортирането на два американски стратегически бомбардировача в мисията им над Европа и Черно море, съобщи министерството на отбраната във Вашингтон. От украинското министерство на отбраната разпространиха снимка за участието си в операцията Bomber Task Force.

В нея за пръв път бяха интегрирани и турски самолети Boeing KC-135 от базата „Инджирлик“, известни като летящи цистерни за зареждане с гориво в полет.

Днес в ескорта са участвали още полски F-16 и МиГ-29, румънски F-16 и МиГ-21 и гръцки F-16, охраняващи небето над Северна Македония – най-новият член на НАТО.

Над Черно море бомбардировачите са били посрещнати от дежурен руски патрул от Су-27П и Су-30СМ.

Бомбардировачите B1B Lancer излетяха от базата Елсуърт в Южна Дакота, а според официалното съобщение целта е „отработване съвместни действия с европейските съюзници на САЩ в НАТО и страни партньори, позволяващи изграждане на трайни отношения, необходими за справяне с широк кръг глобални предизвикателства“.

За непрекъснятия полет до Европа и завръщането в САЩ са помогнали и британски KC-135 Stratotanker, базирани край английския град Мидънхол.

Полски бойн исамолети също участваха в ескорта на днешната мисия.

© Polish Air Force

Полски бойн исамолети също участваха в ескорта на днешната мисия.

Мисиите на бомбардировачи помагат на екипажите да се запознаят с военновъздушните бази, въздушното пространство и операциите в различни географски райони, както и да подобрят професионализма си и да се чустват уверени, се казва в съобщението от САЩ.

„Това демонстрира верността към нашите съюзници и партньори и в същото време изпраща ясен сигнал за сдържането на който и да е противник“, заяви генерал Джеф Хариджан, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка. „Интегрирането на нашите стратегически бомбардировачи в Европа доказва, че САЩ и който и да е техен съюзник и партньор са готови да сдържат противника и, ако се наложи, съвместно да разгърнат тези възможности.“

Ген. Тод Уолтърс, командващ Европейскокто командване на САЩ, допълни: „Интегрирането и сътрудничеството със съюзниците от НАТО по време на тези мисии – било за зареждане с гориво или ескорт от изтребители, са безспорни действия, демонстриращи, че Алиансът е по-силен от всякога“.

За пръв път украински Су-27 ескортираха над Европа стратегически бомбардировачи на САЩ

© MinistryofDefence.UA

Свръхзвуковите B-1B са на въоръжение в американската бойна авиация от 1986 г. Те са разработени за нанасяне на ядрени удари, след като с висока скорост преодолеят противовъздушната отбрана на противника. На голяма височина те са способни да постигнат скорост от над 1300 км/ч.

След края на студената война започна преоборудването им за конвенционални оръжия и използването им за бомбардировки в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия.

САЩ имат на въоръжение 61 такива самолета. Заедно с B-52 Stratofortress и B-2 Spirit те представляват гръбнака на стратегическата авиация на САЩ.Коментар на новината чрез Facebook