Защо след вълната антирасистки протести и френските полицаи излязоха на улицата

В понеделник вечерта в едно от предградията на Париж се проведе поредният протест на полицаи в страната. Униформените поставиха символично своите белезници на земята и заедно изпяха националния химн.

Причината за недоволството на полицаите е желанието на властите да предприемат адекватни действия в отговор на вълната от антирасистки протести, която започна в САЩ, но достигна и до Франция. Миналия понеделник вътрешният министър Кристоф Кастанер заяви, че на полицаите ще бъде забранено да използват така наречената „задушаваща хватка“ по време на арести и тя вече няма да се преподава в полицейските школи. Той обяви и че ще се прилага „нулева толерантност“ към всички случай на расизъм от страна на униформени.

Именно след тези думи на Кастанер започнаха и серията протести на полицаите, който обясниха, че при арест е много важно да бъдат ограничени движенията на главата на заподозрения. В крайна сметка в понеделник „Франс 24“ съобщи, че директорът на полицията е изпратил съобщение до всички свои подчинени, че „задушаваща хватка“ няма вече да се изучава в полицейските училища, но ще продължи да се използва, докато не се намерят други алтернативи. Полицейските синдикати приветстваха това решение, но въпреки това не се отказаха от организирания за същия ден протест.Коментар на новината чрез Facebook