Заразените с COVID-19 медицински сестри са поне 90 хил., или двойно повече

Заразените с COVID-19 медицински сестри са поне 90 хил., или двойно повече

© Reuters

Поне 90 хил. здравни работници в света са заразени с COVID-19, а е възможно броят им да е и двойно по-голям. Това съобщи Международният съвет на медицинските сестри, цитиран от агенция „Ройтерс“. Болестта е убила повече от 260 медицински сестри, казва още организацията, която настоява властите да събират по-точна информация, за да предотвратят разпространението на вируса между пациентите и служителите в болниците.

„Броят на заразените здравни работници се увеличи от 23 хил. на над 90 хил., но това не е цялото число, защото в него не се включва всяка държава в света“, коментира изпълнителният директор на Съвета Хауърд Катън. 90 хил. са регистрирани само в 30 държави, които имат национални асоциации на тази професия или има събрани данни от правителството и медиите.

„Скандално е, че властите не събират системно тази информация. Сякаш не обръщат внимание, което е напълно неприемливо и ще струва още повече животи“, предупреди той. Световната здравна организация (СЗО) също твърди, че 194-те държави, които членуват в нея, не дават подробни данни за броя на заразените здравни работници. Според последната информация от 11 април заразените сред тях са били 22 хил.Коментар на новината чрез Facebook