ЕС приема отмяна на слотовете, за да помогне на авиокомпаниите

ЕС приема отмяна на слотовете, за да помогне на авиокомпаниите

© Reuters

Европейският съюз ще отмени временно до 24 октомври 2020 г. изискванията за летищните слотове, които задължават авиокомпаниите да използват най-малко 80% от своите слотове за излитане и кацане, за да могат да ги задържат през следващата година, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

Приетата днес от Съвета отмяна е предназначена да помогне на въздушните превозвачи да се справят с драстичния спад във въздушния трафик, причинен от кризата с коронавируса, се посочва в съобщението.

„Сега изглежда очевидно, че тази криза няма да приключи много скоро. Премахването на правилото „използваш или губиш“ до октомври ще спомогне за смекчаване на тежките икономически последици за авиокомпаниите и ще им даде сигурност за целия летен сезон“, каза Олег Буткович, министър по морските въпроси, транспорта и инфраструктурата на Хърватия, ротационен председател на Съвета на ЕС.

Отмяната ще се прилага от 1 март до 24 октомври 2020 г. Освен това тя ще се приложи със задна дата от 23 януари до 29 февруари 2020 г. за полетите между ЕС и Китай или Хонконг. Началната дата 23 януари 2020 г. е датата на затваряне на първото летище от китайските власти.

Ако настоящото сериозно положение се запази, мярката може да бъде удължена бързо с помощта на делегиран акт на Европейската комисия. Тя ще наблюдава положението и ще докладва по въпроса до 15 септември 2020 г.

Въвеждането на отмяната на слотовете наложи изменение на регламента на ЕС за правилата за слотовете. Гласуването в Съвета на изменението беше извършено чрез писмена процедура, която приключи днес.

Европейският парламент гласува на 26 март. Двете институции се договориха и придвижиха спешно предложението.

Регламентът за изменение трябва да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС на 31 март 2020 г.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook