ЕС заплаши едностранно да въведе дигитален данък

Франция ще наложи дигитални данъци тази година, независимо дали САЩ се върнат на преговорите, каза министър Льо Мер.

© Reuters

Франция ще наложи дигитални данъци тази година, независимо дали САЩ се върнат на преговорите, каза министър Льо Мер.

Европейският съюз заяви днес, че ще наложи данъци върху трансграничната дейност на гиганти като Google, Amazon и Facebook и без да е постигнато международно споразумение до края на годината. Това стана малко, след като САЩ напуснаха преговорите между близо 140 държави под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Решението на американската делегация събуди опасения за избухване на търговска война в изключително неподходящ момент за световната икономика, навлизаща в най-тежката от десетилетия рецесия, каза Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР.

Мотивът на Вашингтон е, че преговорите не напредват, а резултат би трябвало да има до края на 2020 г. Но последиците от оттеглянето на американците са, че този срок става още по-непостижим, защото САЩ навлизат във финалната фаза на президентските избори на 3 ноември.

Опитът е за пръв път да се пренапишат глобални данъчни правила, за да са адекватни на дигиталната епоха.

В Париж финансовият министър Брюно льо Мер каза, че Франция, Великобритания, Италия и Испания смятат, че уведомителното писмо на търговския министър на САЩ е „провокация към всички партньори в ОИСР, когато сме на сантиметри от сделка да облагане на цифровите гиганти“.

Отделно Мадрид заяви, че заедно с другите страни от ЕС няма да приеме „какъвто и да е тип заплахи от друга държава“ за дигиталните данъци. Италия повтори, че продължава да работи за глобално споразумение.

Общата позиция на Европа е, че дигиталните гиганти плащат твърди малко в страните, където правят печалбите си, защото ги разхвърлят по различни места на планетата. Вашингтон, от своя страна, е против нови едностранно наложени данъци върху компаниите от Силициевата долина, ако няма споразумение във формата на ОИСР.

„Европейската комисия иска глобално решение, което да пренесе глобалното облагане в 21 век. Но ако това се окаже невъзможно през тази година, ясно сме заявили, че ще продължим с ново предложение на ниво ЕС“, заяви еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони. Той допълни, че в Европа такива данъци ще бъдат наложени и без световно споразумение.

Франция вече има приети съответните закони, но се съгласи да замрази действието им докато се водят световните преговори.

Льо Мер каза днес, че Париж ще ги активира през 2020 г., незавсимо дали САЩ се върнат на преговорите. „Никой не може да приеме, че тези дигиталниг иганти ще печелят от 450 милиона европейци и няма да плащат данъци, където правят бизнеса си.“ Става дума за 3% от приходите от дигитални услуги във Франция, като данъкът се налага, когато компанията има над 25 милиона евро приходи в страната и 750 милиона по света.Коментар на новината чрез Facebook