Ердоган отправи "последно предупреждение" към Асад, за да избегне операция в Идлиб

Ердоган отправи последно предупреждение към Асад, за да избегне операция в Идлиб

© Associated Press

Операция в сирийската провинция Идлиб е въпрос на време, след като разговорите по въпроса между Анкара и Москва не дадоха резултат и Турция е готова да действа сама, за да защити интересите си.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след два дни преговори на представители на страната му и Русия в Анкара. Той определи диалога като „незадоволителен“ в момент на ескалация в северозападната провинция.

Силите на президента Башар ал Асад усилиха офанзивата за отвоюване на Идлиб от (предимно радикалните) бунтовници там през декември и оттогава избягалите от домовете си са над 900 хил. души, а до дни може да надхвърлят милион. Повечето от тях се придвижиха към турската граница, а Анкара предупреждава, че няма да може да се справи с нова мигрантска вълна, след като на територията ѝ има близо 3.6 млн. сирийци.

Проправителствени войски понякога обграждат турски наблюдателни пунктове, създадени в опит за установяване на буферна зона в Идлиб съгласно споразумения между Анкара и Москва. Но зоната за сигурност в Сирия може да се формира ръка за ръка с бъдещи нови преговори с Русия, каза още Ердоган.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков предупреди, че турска операция срещу сирийски правителствени сили би била „най-лошият сценарий“. По думите му Москва се противопоставя на подобна операция, но продължава диалога с Анкара по темата. Споразумение не е достигнато, потвърди на пресконференция и руският външен министър Сергей Лавров.

До момента Турция има зад гърба си три операции в северната част на Сирия. Те обаче бяха насочени срещу джихадисти и кюрдски сили и нова интервенция би била първата, официално насочена срещу сирийското правителство.

Ердоган даде на сирийските сили около месец, за да се изтеглят от позициите си, след като техен огън отне живота на 13 турски войници. И днес той каза, че „няма да оставим Идлиб на (сирийския) режим, който не разбира решителността на страната ни, нито на тези, които го окуражават“.

В понеделник Марк Лоукок, който отговаря за хуманитарните въпроси в ООН, заяви, че насилието в региона достига безпрецедентно ниво и единствено примирие би помогнало да се предотврати „най-големия хуманитарен ужас на 21 в.“Коментар на новината чрез Facebook