Европа към Тръмп: По-кротко с критиките към НАТО

Европа към Тръмп: По-кротко с критиките към НАТО

© Reuters

Европейски лидери, предвождани от Франция и Германия, ще заявят днес на американския президент Доналд Тръмп да намали критиките си към НАТО, защото те вече са увеличили с милиарди долари разходите си за отбрана, както настоява той.

Това ще стане на тричасово заседание на върха в Лондон по време на двудневна среща по повод 70 години от основаването на Северноатлантическия алианс.

Делът на средствата от националните икономики, които влагат 29-те страни членки, е единият от двата основни проблема на този етап. Вторият е отношението на Турция към организацията и дали с действията си срещу кюрдите в Северна Сирия президентът Реджеп Тейип Ердоган не поставя НАТО в критична ситуация.

Целта на форума бе да се демонстрира единство и сплотеност, но вътрешните противоречия и неприкрито напрежение излязоха на повърхността още на предварителните двустранни срещи във вторник. Доналд Тръмп критикува думите на Еманюел Макрон, че по някои въпроси организацията била в кома, а френският президент обвини Ердоган, че страната му купува руско оръжие и не само воюва с доскорошни съюзници на Запада срещу „Ислямска държава“, но и си сътрудничи в Сирия с подставени групировки на тази терористична организация. Турският президент потвърди при отпътуването за Лондон, че няма да подкрепи плановете за защита на Полша и балтийските републики, ако НАТО не признае водещата организация на сирийските кюрди за терористична.

Реакцията на европейците днес срещу критиките на Тръмп, че се държат като „безотговорно“ към ангажиментите си, ще бъде най-очакваното събитие. Според Би Би Си на американския президент ще бъде заявено, че пред лицето на глобални заплахи и конфликти те няма да позволят да си отнасят към тях като към неравностойни партньори.

От 2016 г. насам Европа, Канада и Турция са увеличили разходите си за отбрана със 130 млрд. долара, а до 2024 г. плановете са те да достигнат 400 млрд. долара. Броят на американските военни, постоянно базирани в Европа, се е увеличил с повече от 5% при управлението на Тръмп., а САЩ са провели повече съвместни учения със съюзниците и най-голямото от 25 години насам предстои през 2020 г.

„Ако инвестираме средства и рискуваме живота на войниците си, трябва да сме наясно с фундаментални въпроси за НАТО“, написа в „Туитър“ президентът Еманюел Макрон. В съобщението си той добави, че в сряда „ще защитавам интересите на Франция и Европа“. Париж отново ще опита да ангажира алианса с обмисляне на повече роля в Близкия изток и вероятно в Африка.

Канцлерът Ангела Меркел каза, че е умерено оптимистична за изхода от срещата, но с Макрон ще трябва да убедят останалите в идеята си първо да се създаде специална група, която да подготви за около една година план за реформиране на НАТО.

Доналд Тръмп е особено критичен към Германия – най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Европа – за бавното, според него, постигена не ангажимента да заделя 2% от БВП за отбрана. Това трябваше да стане до 2024 г., но новите планове на Берлин са този праг да бъде постигнат през 2031 г.

В заключителния документ се очаква съюзниците да потвърдят ангажимента си взаимно да се отбраняват. Великобритания, която скоро ще напусне ЕС, вероятно ще обещае да предостави на командването на НАТО още 6 бойни кораба, две ескадрили от бойната си авиация и хиляди военни, за да отговори на призивите на Вашингтон за повече европейски сили, готови за бързо реагиране и бойни действия.

НАТО ще предупреди за пръв път Китай, че следи растящата военна сила на тази страна и ще декларира съгласие постепенно да се подготви за отбрана от възможни бъдещи враждебни действия – от действия в Арктика до защита на компютърни мрежи и информационни масиви.Коментар на новината чрез Facebook