Еврозоната договори как ще се отпускат евтини заеми за здравни разходи от 1 юни

Еврозоната договори как ще се отпускат евтини заеми за здравни разходи от 1 юни

© Associated Press

Финансовите министри от еврозоната съгласуваха детайлите за това как ще се отпускат евтини кредити на най-тежко засегнатите от коронавируса държави. Това сочи документът, публикуван след онлайн заседанието на еврогрупата, приключило преди малко.

Условията на работа на инструмента Pandemic Crisis Support предвиждат всички държави (а това означава – и Италия) от еврозоната да могат да ползват сума, равна на до 2% от брутния им вътрешен продукт към края на 2019 г. Десетгодишните заеми ще идват от Европейския стабилизационен механизъм – спасителния фонд на ЕС.

Те би трябвало да са достъпни от 1 юни и да могат да се използват до края на 2022 г. (като срокът може да се промени при нужда), изключително за здравни нужди. Това включва покриването на разходи, свързани с лечението и превенцията (т.е. и мерките за сдържане на заразата).

В приетия документ се казва, че след като решението премине през „националните процедури“ в съответните държави от еврозоната, управителният съвет на ЕСМ се очаква да потвърди решението доста преди 1 юни.

Големият въпрос (проблемен за част от държавите в еврозоната) за използването на евтините, дългосрочни кредити бе дали ще може да ги използва и Италия, чиито задлъжнялост и степен на засегнатост от COVID-19 усложняват ситуацията. В крайна сметка документът изключва варианта Италия да не може да получи помощ, тъй като в него пише: „Съгласяваме се с мнението на институциите, че всички членове на ЕСМ отговарят на изискванията, за да получат подкрепа.“Коментар на новината чрез Facebook