Дубайският отговор на пандемията

Дубайският отговор на пандемията - бляскави, но спорни технологии

© Associated Press

Изследователски лаборатории, свръхмодерно оборудване и мобилни приложения: пандемията от COVID-19 е повод за Дубай да демонстрира своите бляскави технологични и научни постижения и да се представи като модел при управлението на кризата.

В „Хелткеър сити“ (буквално „градът на здравеопазването“), бляскав нов квартал, построен през 2002 г., екип от млади учени трескаво работи пред екрани в Медицинския университет „Мохамед бин Рашид ал Мактум“, който носи името на емира и силния човек на Дубай, чийто портрет е окачен на фасадата на сградата.

В учебното заведение е разположен Центърът за управление и контрол на COVID-19, интердисциплинарен орган, създаден в началото на кризата от Хамдан бин Мохамед, младият принц престолонаследник на Дубай и популярна личност в социалните мрежи. Целта: да бъдат координирани усилията на управляващите, лекарите, епидемиолозите и други професионалисти, които работят на място. „От дълги години Дубай се опитва да създаде сериозна дигитална инфраструктура и това допринесе за борбата срещу коронавируса“, заяви пред „Франс прес“ Амер Шариф, ръководител на центъра.

Дубай, който притежава най-диверсифицираната икономика в Близкия изток и който се отличава с модерната си инфраструктура и склонността си към консумацията, се превърна през последните години във въздушен хъб, финансов център, туристическа дестинация и изключително свързан град. Обединените арабски емирства, които направиха над 1.6 милиона теста в цялата страна, официално регистрираха 29 000 случаи на заразяване, от които 14 000 оздравели и 244 починали.

Според доктор Шариф технологията е улеснила изолацията и е допринесла за избягване на по-голямо разпространение на болестта благодарение на дистанционния режим на обучение и работа, на доставките у дома чрез мобилни приложения и най-вече заради „цялостната дигитализация на здравната система“.

ОАЕ, съставени от седем емирства, от които най-известното е Дубай, са една от богатите страни от Персийския залив и незаобиколим геополитически играч. Страната има големи амбиции в сферата на технологиите и науката.
След като през миналата година изпратиха астронавт в Космоса, ОАЕ планират да изстрелят през юли първата арабска сонда към Марс – проектът е под патронажа на емира на Дубай.

От началото на кризата с COVID-19 ОАЕ редовно публикуват информация за напредъка в изследванията по намирането на лечение и разработиха приложения, едно от които на име „Алхосн“, които правят възможно проследяването на заразени хора.

Когато настъпи времето на полицейския час, жителите на Дубай получават текстово съобщение на арабски, английски и хинди – близо 90 процента от населението на емирството са чужденци. Полицаи носят умни каски, които отчитат температурата на минувачите, а лаборатории произвеждат предпазни маски с помощта на 3D технология.

Използването на технологии в борбата с пандемията създаде обаче и притеснения по света заради риска от наблюдение и нарушаване на неприкосновеността на личните данни на населението от правителствата.

Емирствата, където някои сайтове и чуждестранни приложения все още са блокирани, вече бяха разкритикувани по този въпрос от медиите и експерти. „Дубай и Обединените арабски емирства зачитат правото на личен живот и неприкосновеността на данните от досиетата на пациентите при употребата на умни приложения“, заяви Амер Шариф.

Според Шариф властите се вдъхновяват от други страни, като например Южна Корея, давана като пример за управление на кризата, но Дубай разработва и свой „собствен модел“. „Трябва да следваме еволюциите, но и да даваме своя принос“, подчертава той.

Тази задача лежи върху плещите на професора по медицина Алауи ал Шейх Али, който ръководи научния екип в Командния център на Дубай. „Ролята на този екип е да следи за най-скорошните постижения в изследванията и научните опити както в страната, така и по света“, за да може „всички мерки да бъдат взимани на базата на научна методология“, казва университетският учен пред „Франс прес“. Според Том Лоуни, преподавател по обществено здраве и епидемиология в университета „Мохамед бин Рашид“ и съветник на властите, кризата с коронавируса е била „благоприятна възможност“ за Дубай да тества амбициите си.

Емирството е „в състояние да смекчи ограниченията и да възобнови част от икономическите дейности (…) благодарение на епидемиологичните данни“, казва британецът. Бързото, навременно и редовно регистриране на случаи на заразяване стана възможно благодарение на „сериозно инвестиране в тестове“, изтъква той.
Дубай се отличи със „способността си да взима бързи решения на базата на данните и на науката“ под ръководството на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, силния човек на емирството, казва Лоуни. /БТАКоментар на новината чрез Facebook