Гърция ще допуска туристи от всички страни, но с карантина за някои

Гърция ще допуска туристи от всички страни, но с карантина за някои

© Associated Press

Гърция няма да ограничава влизането по въздух от средата на другия месец до края му, но ще налага карантина за една или две седмици и задължително тестване на граждани от държави извън списъка, съобщава „Катимерини“.

Миналата седмица Атина обяви списък с 29 държави – след които България – чиито граждани ще влизат без карантина, ще се правят само случайни тестове. Повечето страни са от Европа, но има и други с малко случаи на COVID-19, като Израел, Ливан, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Китай.

Гражданите на страните извън списъка, дали отрицателен резултат, ще прекарват 7 дни в самоизолация, а тези с положителен – 14.

Този подход ще е в сила от 15 до 30 юни. От традиционните туристически пазари списъкът включва само Германия, а това означава, че Атина ще разчита на туристи от Източна Европа и посочените държави в началото на сезона си. Туризмът формира около 20% от икономиката на южната съседка на България, директно от него зависят 350 хил. работни места, два пъти повече са непряко свързаните със сектора.

От 1 юли всички гръцки летища ще обслужват международни полети (засега това е възможно само в Атина, но от 15 юни разрешението за полети обхваща и Солун). Оттогава ще има произволен скрининг на влизащите по въздух, освен ако епидемиологичните условия не наложат по-строг контрол.

Същата политика се прилага към пристигането по море. От 15 юни се очаква промяна на протокола за работа на фериботите, за да могат в превоза на пътници да се включат и по-бързи плавателни съдове. Движението на фериботите бе възобновено преди седмица.Коментар на новината чрез Facebook