Гърция посреща туристи от 15 юни, международни полети ще кацат в Атина до 1 юли

Гърция посреща туристи от 15 юни, международни полети ще кацат в Атина до 1 юли

© Associated Press

Туристическият сезон в Гърция започва от 15 юни, когато отварят летните хотели, а международните полети – от 1 юли. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис в обръщение, излъчвано по гръцките телевизии.

Изявлението му следва сделка между правителствата на Гърция и България, според която на общата граница няма да се правят тестове за влизане, нито ще се поставят влизащите под карантина от 1 юни, но това ще се отнася само за някои групи хора – не и за туристи. За тях това ще е възможно от 15 юни.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви, че приоритет ще са държави от Балканите и балтийските страни, където има малко случаи на COVID-19.

От 1 юли „постепенно ще продължат преките полети до туристическите дестинации“, допреди това обаче ще кацат само в Атина.

Не всички полети ще се възобновят веднага – това ще зависи от епидемиологичната обстановка в съответната държава. Ще се правят тестове на част от посетителите, но те няма да са задължителни за всички за влизане в Гърция.

За влизане в Гърция по принцип няма да се изискват нито тестове, нито карантина, потвърди Теохарис, цитиран от „Катимерини“. Властите обаче си запазват правото да правят тестове на място по преценка.

По-рано тази седмица гръцки медии писаха, че много от хотелите в страната са готови да отворят, но е нужно само да се публикува протоколите за работа в условията на COVID-19. Някои хотелиери обаче казаха, че ще чакат, за да разберат какви мерки ще приеме правителството, за да ги подкрепи.Коментар на новината чрез Facebook