Главният епидемиолог на Швеция: Починаха твърде много хора

Андерс Тегнел

© Скрийншот, YouTube

Андерс Тегнел

Швеция трябваше да действа различно по време на пандемията – твърде много хора починаха заради подхода ѝ към коронавируса. Признанието дойде от водещия шведски епидемиолог Андерс Тегнел, архитект на политиката, разпалила спорове в Европа в най-тежките дни на блокадата.

Но той не заявява, че е сгрешил, а настоява, че определяният под негово ръководство модел при наличната към момента информация е бил правилен с едно изключение – трябвало повече внимание към домовете за възрастни хора. „Не знаехме, че има такъв голям потенциал от заразяване в тези домове, с толкова много смъртни случаи. Знаехме, че тази група е много застрашена и че ако се зарази, ще има висока смъртност, но не и че инфекцията ще проникне толкова лесно и ще е толкова екстензивна“, обяснява той пред в.“Дагес Нихетер“.

Стокхолм избра подход с малко ограничения, в резултат на който заразените наброяват под 39 хил. души към момента. Броят на починалите, 4468 души към днешна дата, при сравнение на глава от населението надхвърля този в съседните Норвегия (общо 237), Финландия (общо 320) и Дания (общо 580), а и в някои от силно засегнатите големи европейски страни.

„Съвсем очевидно е, че има потенциал за подобрение на това, което направихме“, каза Тегнел пред шведското обществено радио, предаде Би Би Си.

През април, когато проблемът с домовете за възрастни в страната бе започнал да става публично достояние, Тегнел твърдеше, че повишената смъртност е причинена основно от факта, че тези институции не са успели да овладеят заразата. Това според него не дискредитира шведската стратегия срещу коронавируса.

„Ако сега попаднехме отново на същата болест, знаейки точно това, което знаем днес, мисля, че щяхме да решим да направим нещо средно между това, което направи Швеция, и това, което направи остатъкът от света“, обяснява сега Тегнел.

Не е известно какво точно би се променило в подхода на страната, която реши да не въвежда блокада. Попитан обаче дали твърде много хора са починали преждевременно, отговорът му е: „Да, абсолютно.“

Стокхолм разчиташе на доброволно социално дистанциране, на забрана на събиранията на над 50 души и на затваряне на старческите домове за посещения. Не се препоръчва пътуване, ако не е наложително.

Предстои и разследване на стратегията на шведските власти.Коментар на новината чрез Facebook