Германия ще остави на "Газпром" само 50% от обема на "Северен поток 2"

След американските санкции корабите, които довършваха газопровода, се оттеглиха. След няколко месеца плаване от Даления изток, корабът за полагане на тръби Академик Черский се появи днес до остров Борнхолм в икономическата зона на Дания, където спря спроителството.

© nord-stream2.com

След американските санкции корабите, които довършваха газопровода, се оттеглиха. След няколко месеца плаване от Даления изток, корабът за полагане на тръби „Академик Черский“ се появи днес до остров Борнхолм в икономическата зона на Дания, където спря спроителството.

Германският регулатор на инфраструктурни мрежи в Германия е подготвил решение, с което определя газопроводът „Северен поток 2“ да попадне под действието на директива на ЕС, позволяваща на Русия да използва само половината от капацитета му. Причината е, че проектът не е завършен до май 2019 г., твърди в. „Ханделсблат“.

Решението на Bundesnetzagentur (BNetzA), която отговаря за мрежи от железопътни до телекомуникационни, тепърва трябва да бъде огласено и подлежи на обжалване пред германски съд и Съда на Европейския съюз. Йенс Мюлер, говорител на оператора Nord Stream 2 AG, заяви за ТАСС, че не са съгласни с извода на BNetzA, очакват официално решение и след оценката му ще защитават правата си.

Консултации за окончателното решение на агенцията са насрочени за 8 май. Ако и след тях се потвърди публикуванот от „Ханделсблат“, това ще означава, че след вложени милиарди в газопровода директно от Русия до Гурмания през Балтийско море, Русия ще трябва да го предаде на оператор, независим от доставчика, както и да остави половината му капацитет за други.

Газовата директива на ЕС е от 2009 г. и тя не е валидна за проекти, приключени до май 2019 г. Nord Stream 2 AG бе създадена за планиране, строителство и експлоатация на „Северен поток 2“ и в нея единствен акционер и учредител е „Газпром“. На 17 януари операторът подаде в BNetzA молба за изключение, тъй като директивата се е появила при заварено положение на вече започнало строителство на проекта. „Ханделсблът“ цитира говорител на агенцията, според когото отговорът с отказ вече е изпратен на а Nord Stream 2 AG. Очакванията бяха след консултации с други държави от ЕС отговор да има до 23 май.

Директивата на ЕС определя още по газопроводите на територията на ЕС или излизащи от трети страни на брега на страна от ЕС да действат недискриминационни тарифи и прозрачност.

От „Газпром“ твърдят, че имат основание заради закона за защита на инвеститорите в Германия, както и че проектът има положително въздействие за енергийната сигурност на ЕС, написа в началото на годината в.“Ведомости“.

Но през септември 2019 г. Съдът на ЕС подкрепи позоваване на директивата от страна на Полша и ограничи достъпа на „Газпром“ до пълния обем на газопровода OPAL. Той е в Централна Европа и може да действа като разклонение.Коментар на новината чрез Facebook