"Газпром" сви почти 3 пъти транзита на газ през Украйна през януари

Газпром сви почти 3 пъти транзита на газ през Украйна през януари

© Reuters

В първия месец на годината „Газпром“ е намалил преноса през украинската транзитна система почти три пъти, като е продължил да плаща за два пъти повече от използваното капацитет, който компанията е запазила.

Това се вижда от отчетите за реалния транзит, разпространени днес от Сергей Макогон, ръководител на украинската газопреносна компания „Оператор газотранспортной системы Украины“ (ОГС).

Ако преди година са пренесени 8.065 млрд. куб.м, сега те са намалели със 70% до 2.65 млрд куб.м. Има малко разминаване с данните на самата „Газпром“, която руски медии обясняват с количествата, доставяни от Русия за бунтовниците в Източна Украйна. Властите в Киев спряха да ги снабдяват през 2015 г. , включително защото не си плащат, но сравнението на данните показва, че през януари 2020 г. те са получили от Москва около 100 млн. куб.м. За деветмесечието на 2019 г. в т.нар. Донецка и Луганска народни републики „Газпром“ е изпратил 1.782 млрд. куб.м, или средно по 200 млн. куб.м месечно.

Едно от възможните обяснения за свития пренос е спирането от 1 януари на доставките по газопровода през Румъния и България за Турция, Гърция и Македония. Сега те преминават през „Турски поток“.

Но по принцип износът на „Газпром“ за Европа на годишна база е намалял през януари с 34% – от 17.3 млрд куб.м до 11.4 млрд куб.м. Дмитрий Марченко от „Фич“ посочва, че по негови данни с 20% са се свили доставките и по „Ямал-Европа“ (годишен капацитет от около 33 млрд куб.м годишно), който преминава през Беларус и Полша. След като САЩ блокираха довършването на „Северен поток 2“, Русия увеличи с 10% транзита през „Северен поток 14 към Германия, казва още Марченко.

От 1 февруари „Газпром“ отчита рязко увеличаване от 2.2 пъти на преноса през Украйна. Но това може да е само временно явление.

Анализатори обясняват пред РБК, че една от причините за срива през януари не е само топлото време или използването на пълните до 90% хранилища в Европа в началото на зимата. С 65% например е намалял вносът и през газопроводите от Алжир. Това е било и време на ръст на спотовата търговия в Европа и на засилващ се ефект от засилено предлагане на втечнен газ.

Тази година ще бъде сложна за „Газпром“, тъй като цените в момента са на много ниско ниво – под 150 долара за 1000 куб.м, расте конкуренцията с втечнения газ, а и през годината се усеща зареждането на хранилищата с газ, казва Дмитрий Маринченко.

Според Макогон ръководената от него украинска държавна компания е получила такси за пренос на 5.518 млрд. куб.м, докато в действителност „Газпром“ е използвал 46% от този обем. Причината е клауза в договора, според която Москва „пренася или плаща“ и която може да се приеме като разход, който през януари компанията е поела, за да гарантира безпроблемни доставки за важния за нея европейски пазар.Коментар на новината чрез Facebook