В Лондон демонтираха статуя на търговец на роби

Статуя на търговец на роби от 18-и век, намираща се в Лондон беше демонтирана във вторник следобед, след като властите прецениха, че тя вече не е приемлива за обществото. Статуята на Робърт Милиган привлече вниманието заради протестите след смъртта на Джордж Флойд в Съединените щати.

Това е поредната статуя, която се премахва от публично място в резултат на протестите срещу проявите на расизъм и полицейското насилие. Във вторник от площад в град Антверпен беше демонтирана и статуя на белгийския крал Леополд Втори, спорна фигура от колониалното минало на страната, а през уикенда демонстранти събориха статуята на друг търговец на роби в британския град Бристъл.

Миналата седмица отново заради вълната протести губернаторът на американския щат Вирджиния Ралф Нортъм пък взе решение да премахне колкото се може по-скоро статуята на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ (1861 – 1865), която се извисява в Ричмънд.Коментар на новината чрез Facebook