В закрити пространства рискът от COVID-19 е много по-голям

В закрити пространства рискът от COVID-19 е много по-голям

© Associated Press

Досега наличните данни от изследвания на коронавируса в Китай и Япония сочат, че рискът от заразяване на закрито е значително по-голям от този на открито. Това отбелязва каталунското издание „Ла Вангуардия“.

Докато мерките на закрито в една от най-тежко засегнатите европейски страни се либерализират, каталунското издание цитира изследване отпреди няколко седмици на учени от университета „Цинхуа“ в Пекин, Югоизточния в Нандзин и Хонконгския.

„Значението на това наблюдение не е добре оценено от обществото и политическите актьори“, се казва в изследването. То е установило при анализ на 318 огнища с трима или повече души – всички регистрирани в страната извън провинция Ухан до 11 февруари – че нито един от случаите на зараза, създали клъстера, не е станал на открито.

Основно жилищата и автобусите са местата, където се предава заразата според резултатите. По-малко са случаите в търговски центрове и ресторанти. Заразата се разпространява по-лесно, когато вирусът не може да бъде разпръснат в откритото пространство. Това предполага риск в „пространствата, в които живеем и работим“ и именно там предаването става най-често, продължават авторите.

Най-голямото изследвано огнище тръгва от магазин в Тиендзин, където продавач е пътувал до друг град, където се е заразил. От него тръгват още шест случая сред продавачи, 15 – сред клиенти, и 15 – сред контакти на клиенти.

Другото изследване, на Националния институт за инфекциозни болести в Япония, наблюдава резултатите във фитнес зала, плаващ ресторант и фестивал с помещения на закрито.

Затова и рискът ще е по-голям през есента, когато много хора се съберат в учебни зведения и други пространства, казва Бенито Алмиранте от университетската болница „Вал Д’Еброн“ в Барселона.

Според този и още един лекар, потърсени от „Ла Вангуардия“, рискът на плажа е много малък, ако човек е там заради слънцето или за да влезе във водата – обикновено няма интензивни контакти с непознати.Коментар на новината чрез Facebook