В Беларус за кратко "изчезнаха" директорите на захарни заводи, но КГБ обясни това

В Беларус за кратко изчезнаха директорите на захарни заводи, но КГБ обясни това

© Скрийншот, YouTube

Всички директори на захарни заводи в Беларус, които не можеха да бъдат открити няколко дни, се оказаха обвинени в злоупотреба със средства на стойност милиони долари с помощта на руски бизнесмени. Това пишат руски и беларуски медии и базираното в Латвия електронно издание „Медуза“.

Директорите на всички четири завода – включително на Беларуската захарна компания, изнасяща за Русия – всъщност са задържани от 11 дни. Според властите това станало в края на януари.

За задържането на един от тях, Михаил Крищапович, беларуските спецслужби дори върнали пътнически самолет, летящ от Минск за Мюнхен, докато преминавал през въздушното пространство на Полша. Край Вроцлав той се обърнал и кацнал в Гродно, Беларус. Свидетели говорят за изведени между шест и осем души от самолета. Възможно е още един директор – Николай Прудник, на Слуцкия захарен комбинат – също да е бил сред тях.

Тази операция и арестът на останалите за пръв път бяха коментирани вчера от президента Александър Лукашенко, дал „лично“ указания да се обърне самолетът. Снощи държавната телевизия „Беларусь-1“ пък публикува материал за „захарната мафия“, в който представителят на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Беларус Константин Бичек обяви, че е заведено наказателно дело за получаване и даване на подкуп. Обвинението е в корупционна схема с участие на посредници от Русия.

Според сайта TUT.by задържани са най-малко 11 души, а самият Лукашенко обяснява, че всички са дали показания и написали с кого са свързани и са работили.

Схемата според материала на „Беларусь-1“ води до руската компания „Полимир“ и включва продажба на захар от беларуски заводи на занижени цени до руски посредници, които продавали на по-висока цена в Русия. За осъществяването ѝ са плащани подкупи от стотици хиляди долари годишно, частично идващи от разликата в цената.

В Беларус, където цената на захарта се регулира от държавата, в момента е въведена минимална цена на дребно от 1.5 беларуски рубли, или 0.7 щатски долара. Същевременно подкупите на всеки тон, плащан от руските посредници, са между 1 и 2.5 долара (беларуският износ се оценява на стотици хиляди тонове).

Този сюжет се появи в момент, в който припламва остра реторика от Лукашенко към Русия. Президентът, останал на власт над две десетилетия и половина, дори обяви тази седмица край на хладните отношения със САЩ и попита защо Русия се притеснява от това.Коментар на новината чрез Facebook