Върховният представител на ЕС поиска "колективна дисциплина" във връзките с Китай

Върховният представител на ЕС поиска колективна дисциплина във връзките с Китай

© Associated Press

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова европейците „да поддържат необходимата колективна дисциплина“ по отношение на Китай, който определи като „систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление“, предаде „Франс прес“.

Отношенията на ЕС с Китай са толкова многообразни, че подходът ни не може да бъде едностранен, отбеляза Борел в публикация от вчера във френския в. „Монд“.

Китай е партньор, с който ЕС споделя тясно свързани цели, партньор при преговори, с който ЕС трябва да намери справедлив баланс, икономически конкурент в надпреварата за технологично господство и систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление, посочва Борел.

Изработването на общ европейски подход към държави – свръхсили никога не е било лека задача и случаят с Китай не е изключение. Нещо повече, Китай не се колебае понякога да се заиграва с тези разногласия. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната колективна дисциплина, допълва той.

Борел отбелязва, че ЕС и Китай често заявяват решимост да насърчават мултилатерализма и системата на Обединените нации, но имат различен подход към него, например за универсалността и неделимостта на човешките права, за Конвенцията на ООН за морското право или за напрежението в Южнокитайско море. Първият дипломат на ЕС изтъква също различните подходи в киберсферата или позицията на Китай, фокусирана върху държавата, за разлика от многонационалния подход на ЕС, основаващ се върху зачитането на основните права и свободи.

Промените в отношенията между ЕС и Китай се ускориха след появата на коронавируса. В началото, когато китайските болници бяха претоварени, ЕС без много шум осигури значителна помощ. По-късно, когато Европа се превърна в епицентър на пандемията, Китай пращаше количества медицински средства, но така, че цял свят да научи за това, припомни Борел.

Най-важното е всички ние да проявяваме взаимна подкрепа и международна солидарност, като наред с това избягваме политизирането на спешното оказване на медицинско съдействие. Борел изрази становището си във в. „Монд“, след като в четвъртък призна, че делегацията на ЕС в Китай се е съгласила в китайските медии да бъде публикувана позиция на европейските посланици в цензуриран от Пекин вид.

Цензурираната статия е била написана по повод 45-ата годишнина на дипломатическите отношения между ЕС и Китай. Тя е публикувана в англоезичния в. „Чайна дейли“ с премахнато изречение, свързано с появата на новия коронавирус в Китай, откъдето той плъзна по цял свят. Фразата е била заличена по настояване на китайското външно министерство, уточни Борел. /БТАКоментар на новината чрез Facebook