Въпреки пандемията Беларус единствена проведе Парад на победата

Въпреки пандемията Беларус единствена проведе Парад на победата

© Reuters

Хиляди военни маршируваха днес в Минск под погледа на облеченият в униформа президент Александър Лукашенко и хиляди граждани в единственият в Европа парад за края на Втората световна война. Лукашенко отхвърли призивите събитието да бъде отложено, както постъпи Русия, както и да ограничи контактите и движението в страната или да затвори границите.

Според него опасенията от коронавируса били психоза и предложи борбата с него да се води с пиене на водка, посещение на руска баня или игра на хокей.

Въпреки пандемията Беларус единствена проведе Парад на победата

© Reuters

Но руски медии отбелязват, че в социалните мрежи мнозина жители на Беларус се оплакват, че насила са ги изкарали днес на парада, на който преминаха танкове и бойни самолети.

Управляващият от 1994 г. Лукашенко дори каза, че кани „поне президентите от бившия СССР“ и че е напълно естествено страната му да е център на мемориалните събития, защото е пострадала най-много от войната.

В обкръжението на генерали той каза днес, че е неприемливо дори да се мисли в Беларус за отмяна на парада. „Ще има хора, които ще ни осъждат. Ще им кажа да не прибързват със заключенията, още по-малко да осъждат нас, наследниците на Победата, беларусите… Просто не можем да постъпим по друг начин, нямаме избор.“

Въпреки пандемията Беларус единствена проведе Парад на победата

© Reuters

Анализаторът Андрей Егоров от Центъра за европейска транкформация смята, че „това е демонстрация на решителност, воля, сила – не толкова от страна на обществото, колкото от тесния кръг на елита; демонстрация, че всимко остава под контрол.“

Колегата му Александър Класковски допълва за „Ройтерс“, че „на фона на отменения от Владими Путин парад Лукашенко получи шанс да привлече вниманието към себе си. Това е своеобразно отмъщение за многобройните унижения. Путин се скри в бункер, а Лукашенко застана на трибуната в красивата си униформа“.

Никой не пристигна от чужбина на церемонията, а в Москва се коментира, че при един от последните телефонни разговори Путин настойчиво посъветвал Луканешко да спре да тормози руски служители с покани.

Въпреки пандемията Беларус единствена проведе Парад на победата

© Reuters

Световната здравна организация призова Беларус да въведе по-строги мерки в борба с коронавируса, а ръководителят на бюрото в Минск каза, че е разтревожен от провеждането на парада. В страната официално има над 21 000 заразени и 121 починали. Но има и хора, които смятат, че в действителност става дума за доста повече болни и мъртви и дори използват определения като „втори Чернобил“ и „бактериологична война срещу собствения народ“.

Руски журналисти, снимали пресни гробове в село край Минск, бяха изгонени. Лекари, говорещи за пандемията, бяха арестувани. Уилища и университети са отворени, но има съобщения, че на много места заниманията са бойкотирани от ученици и студенти.

Днешният парад се възприема и като ход на Лукашенко да се представи като непоклатим лидер на Беларус и единствен защитник на суверенитета ѝ преди президентските избори на 9 август. Единственият му засега опонент е в ареста.Коментар на новината чрез Facebook