Всички срещу Блумбърг на дебата на демократите

Всички срещу Блумбърг на дебата на демократите

© Mike Blake, Reuters

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше подложен на яростни атаки на телевизионните дебати в Лас Вегас между кандидатите за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ. Още в първите минути на дебатите съперниците на милиардера го атакуваха десетина пъти, сравнявайки го с републиканеца Доналд Тръмп и упреквайки го, че се стреми с пари да проправи пътя си към Белия дом.

Блумбърг вчера се изправи за първи път срещу своите съперници – бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клобушар и бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж.

„Ние водим предизборна надпревара срещу милиардера, който нарича жените тлъсти лелки и лесбийки с конски лица“, заяви Елизабет Уорън, цитирана от „Асошиейтед прес“. „Не говоря за Тръмп, а за кмета Блумбърг. Демократите няма да спечелят, ако имаме кандидат, който е укривал данъчните си декларации, оскърбявал е жените и е подкрепял расистки методи като задържане и обиск (без съдебно постановление)“, добави сенаторът от Масачузетс.

Цитираните от Уорън думи са приписвани на Блумбърг от колеги, които през 1990 г. са събрали негови изказвания, сред които и сексистки коментари. Фразите „тлъста лелка“ и „лесбийка с конско лице“ са негови коментари за две жени от британското кралско семейство. През 2001 г. Блумбърг отхвърли обвиненията в сексизъм с думите, че това са били просто шеги. Миналата година негов говорител заяви: „Майк осъзна, че някои от изказванията му са неуважителни и погрешни. Той вярва, че думите му невинаги са съвпадали с ценностите му и с начина, по който е живял.“

Сандърс също упрекна Блумбърг, че по времето, когато е бил кмет на Ню Йорк, полицията е предприела възмутителни действия срещу афроамериканци и хора от латиноамерикански произход.

Ейми Клобушар разкритикува желанието на Блумбърг да убеди останалите претенденти да излязат от надпреварата, за да отстрани от пътя главния съперник сред демократите – Бърни Сандърс. „Смятам, че ни е нужен някой друг, а не втори Доналд Тръмп“, заяви сенаторът от Минесота, цитирана от агенция „Ройтерс“.

В отговор на обвиненията на Елизабет Уорън за данъчните декларации Блумбърг обеща, че до няколко седмици ще ги оповести публично. Той заяви също, че е „филантроп, който не е наследил парите си, а ги е заработил“. „Аз харча тази пари, за да се отървем от Доналд Тръмп, най-лошия президент, който сме имали. И ако успея да го постигна, това ще бъде най-големият принос за Америка и за моите деца“, заяви милиардерът.

Блумбърг неведнъж изпита явни затруднения да се противопостави на критиките, които могат да застрашат позициите му в Демократическата партия, за която жените и афроамериканците са две от най-важните категории избиратели, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Двама от претендентите, които в досегашните дебати се въздържаха от директен конфликт – сенатор Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън, заедно атакуваха Блумбърг, като на няколко пъти успяха да го доведат до раздразнение и до затруднения да даде отговор.

Неспирните нападки отразяват важността на настоящия етап от надпреварата, в който позициите на Сандърс се засилват, а опонентите му са засенчени от Блумбърг и безпрецедентните финансови средства, които той харчи за кампанията си.

Ожесточеният двучасов дебат в Лас Вегас, щата Невада, демонстрира дълбоките политически и личностни различия между шестимата претенденти за номинацията на демократите според в. „Вашингтон пост“. Както и в миналите дебати, явно си пролича сблъсъкът между прагматизма и желанието за промяна. Кандидати като Ейми Клоубъшар и Джо Байдън подчертаха необходимостта от отмяна на политиките на правителството на президента Доналд Тръмп, без обаче да се правят обещания, които те определят като прекалено амбициозни. Елизабет Уорън и Бърни Сандърс изтъкнаха, че подобен подход ще доведе демократите само и единствено до поражение.Коментар на новината чрез Facebook