Вече официално: Байдън има гласовете, за да стане кандидат за президент

Вече официално: Байдън има гласовете, за да стане кандидат за президент

© Reuters

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е спечелил достатъчно делегати, за да получи номинацията на Демократическата партия на предстоящата партийна конференция, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

Тов бе чиста формалност, след като последният му конкурент Бърни Сандърс сложи край на кампанията си през април. Но бившият вицепрезидент получи достатъчно делегати едва на първичните избори във вторник, резултатите от които бяха отчетени едва снощи.

За да получи номинацията, Байдън се нуждаеше от 1991 делегати от различни щати. Сега той има 1993 гласа на предстоящата конференция, която трябва да се проведе на 17-20 август в Милуоки. Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември.

„За мен беше чест да се състезавам с една от най-талантливите групи кандидати, които Демократическата партия някога е имала. С гордост казвам, че партията влиза обединена на тези избори“, коментира Байдън. В началото кандидатите бяха над 20, но основните конкуренти на бившия вицепрезидент се оттеглиха в началото на март. Сандърс, който се бори най-дълго, се отказа от кампанията си много по-рано, отколкото през 2016 г., когато до последно бе проблем за Хилъри Клинтън.

Сега въпросът е кого Байдън ще избере за вицепрезидент. Той обеща на бюлетината до него да стои жена. Повече за потенциалните претендентки четете тук и тук.Коментар на новината чрез Facebook