Весела Чернева: България може да спечели от зелената сделка

България далеч няма толкова да губи от зелената сделка, колкото изглежда. Напротив – има много повече да спечели“, коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1 Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Зелената сделка беше една от основните теми, които тази седмица премиерът Бойко Борисов обсъди с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. След срещите Борисов нарече зелената сделка „голям проблем за България“.

„Ако българското правителство продължава да стои на тази силно скептична позиция по отношение на зелената сделка на Брюксел, то ще се окаже на страната на Полша в един момент, в който аз не съм убедена, че това е българският интерес. Когато говорим за Многогодишната финансова рамка, но и за бъдещето на Европа, България да се озове в една група с Полша със сигурност не е добре“, коментира Чернева.

„Зелената сделка ще бъде начинът, по който Европа ще преосмисли себе си икономически в следващите 20, 30 или 40 години. Този тип мислене липсва в България“, подчерта тя.Коментар на новината чрез Facebook