Великобритания ще създаде специален орган за безопасността на журналистите

Великобритания ще създаде специален орган за безопасността на журналистите

© Asscoiated Press

Великобритания ще създаде специална институция, която да се грижи за безопасността на журналистите. Това съобщи министърът на цифровизацията, културата, медиите и спорта Джеръми Райт по време на глобалната конференция за свободата на медиите.

Целта на новата комисия ще бъде да проучи с каква защита се ползват медиите в страната сега и да обмисли как да я увеличи.

„На фона на увеличаващата се дезинформация и заплахи срещу медиите независимата и силна преса на Великобритания е фар на свободата, която правителството е обещало да подкрепя и закриля“, каза Райт.

Решението на кабинета идва, след като през април Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча на държавите членки да предприемат мерки в тази посока. ОССЕ предвижда такива национални комисии да се състоят от представители на прокуратурата, полицията и журналистическите сдружения. България също е част от ОССЕ.

Броят на журналистите, убити заради работата си, е скочил почти двойно през 2018 г., показа годишният доклад на Комитета за защита на журналистите. Базираната в Ню Йорк организация е установила, че до 14 декември 2018 г. в света са убити най-малко 53-ма журналисти, като 34-ма от тях са станали жертва на отмъщение заради работата си, докато през 2017 г. убийствата за отмъщение са били 18 от общо 47-те, документирани от комитета.

В последните няколко години множество правозащитни организации алармират, че журналистите са подложени на невиждан натиск и тормоз дори в държави, смятани за бастиони на свободата на словото.Коментар на новината чрез Facebook