България и още 8 страни от ЕС отхвърлиха правила, определящи кои инвестиции са зелени

България и още 8 страни от ЕС отхвърлиха правила, определящи кои инвестиции са зелени

© Reuters

Няколко европейски държави, сред които и България, отхвърлиха правила, определящи кои финансови продукти може да се определят като „зелени“ и „устойчиви“, заяви представител на ЕС, цитиран от „Ройтерс“.

Решението провали сделка, постигната миналата седмица между евродепутатите и финландското председателство на Съвета на ЕС, чиито преговарящи екипи я определиха като забележителен компромис с потенциал да установи световен стандарт за зелени облигации и други финансови продукти, насочени към инвеститори, имащи отношение към климата.

Великобритания, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, България и Словения се противопоставиха на сделката на среща на дипломати от ЕС в Брюксел, опасявайки се, че тя ще попречи инвестиции в ядрени и въглищни проекти да бъдат квалифицирани като зелени.

Подобни инвестиции не бяха изрично изключени от новите класификации на ЕС, но според правилата би било много трудно те да бъдат определени като зелени, което потенциално би намалило бъдещото финансиране за тези индустрии.

Новината дойде в деня, в който Европейската комисия обяви как планира да направи съюза по-зелен и да намали драстично въглеродните емисии.

Според правилата на ЕС депутатите и правителствата трябва да постигнат компромис по дадено предложение за законодателство, когато възгледите им се различават.

Обикновено държавите подкрепят компромисите, постигнати от техни представители, но блокирането на закона за зелено финансиране изкара наяве дълбоките разделения в блока по въпроса.

Държавите смятат, че компромисният текст отива отвъд мандата, даден на Финландия да води преговорите, заяви източникът. Сега трябва да бъде договорен нов мандат, което вероятно ще стане следващата седмица. Разговорите с Европейския парламент трябва да бъдат възобновени в следващите дни с цел да се постигне сделка преди края на годината, добави източникът.Коментар на новината чрез Facebook