България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета "Мобилност" заради коронавируса

България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета Мобилност заради коронавируса

© Reuters

Осем страни, сред които и България, поискаха от Европейския съюз подкрепа за фирмите за пътен транспорт, засегнати от предизвиканата от коронавируса криза. Те освен това настояха да спре работата по реформите на условията на труд на шофьорите на камиони, които според тях ще влошат още повече положението на уязвимите компании.

В писмо, видяно от „Ройтерс“, транспортните министри на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния заявиха, че блокът трябва да окаже подкрепа на транспортните фирми, както вече предприе стъпки за подпомагане на затруднените авиокомпании.

„Вместо това ние сме напът да приемем първия пакет „Мобилност“, чиито разпоредби, съчетани с последиците от кризата от коронавируса, буквално ще сложат край на много европейски пътнотранспортни фирми“, се посочва в писмото до ръководителите на трите основни евроинституции.

Още преди пандемията същите предимно източноевропейски страни обмисляха оспорване в съда на задаващите реформи на транспортните правила, които според тях ще поставят техните фирми в неизгодно положение, принуждавайки ги да изпращат празни камиони у дома, което ще им струва допълнителни разходи и ще доведе до повече въглеродни емисии.

Мнозинството страни от ЕС и Европейският парламент обаче постигнаха сделка за реформата през декември.

Тя ще принуди камионите да се връщат в страните по произход на всеки осем седмици, ще даде правото на шофьорите да се връщат у дома на всеки четири седмици и ще изисква те да прекарват почивките си извън превозното средство, като работодателите ще поемат разходите по настаняването.

Блокът планираше да утвърди правилата на среща на 24 март, но коронавирусът свали темата от дневния ред.

Пътният транспорт беше нарушен от пандемията, тъй като страните наложиха извънредни проверки по обикновено отворените граници, което доведе до струпване на камиони и чакане от над 24 часа за преминаване на някои вътрешни граници на блока.

Европейската комисия призова страните да създадат „зелени коридори“, за да не попадат в задръстване доставките на пресни продукти и медицински стоки.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook