България е готова да се включи в алианс за купуване на коронавирус ваксина

България е готова да се включи в алианс за купуване на коронавирус ваксина

© Reuters

България обяви в неделя готовност да се присъедини към група страни от ЕС, които в събота сключиха предварителен договор с компанията AstraZeneca за доставка на 400 милиона ваксини срещу COVID-19, ако нейната разработка съвместно с Университета в Окфорд се окаже успешна.

Според споразумението доставките трябва да започнат до края на 2020 г.

От AstraZeneca заявяват, че по време на пандемията ще предоставят ваксината си без печалба. Това означава, че поръчителите трябва да поемат стойността до крайния продукт и разходите за транспортиране, съхранение, инструктиране на персонал как се поставя и кампаниите за ваксиниране.

Това е първият договор на алианса на 4 държави – Франция, Германия, Италия и Холандия, наречен Europe’s Inclusive Vaccines Alliance (IVA). Той бе създаден на 4 юни по инициатива на Берлин с цел да се осигурят ваксини за всички страни от ЕС колкото се може по-бързо, а не първите количества да отпътуват за САЩ и държави, готови да наддават щедро, за да получат привилегирована позиция.

Паскал Сорио, изпълнителен директор на AstraZeneca, заяви в събота пред журналисти, че компанията му ще знае дали има работеща ваксина в края на лятото. „Доста се надявам“, че тя ще е ефективна предвид предварителните данни, които имаме, допълни той, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му компанията „ще работи заедно с Европейската комисия и други държави от Европа, за да може всеки европеец да получи ваксина“. Имаме много добре развита верига за доставки в Европа, синхорнизирана с производители в четирите държави, обяни още Сорио.

Компанията има вече предварителни договори за 2 млрд. долара, включително с Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) и Gavi.

© Reuters

Компанията има вече предварителни договори за 2 млрд. долара, включително с Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) и Gavi.

Източник от италианското здравно министерство казва за „Ройтерс“, че всички страни членки на ЕС ще могат да се присъединят при същите условия като учредителите към предварителния договор, чиято стойност не се съобщава. По думите му интерес са проявили и страни като Китай, Бразилия Япония и Русия.

Сорио, чиято компания е регистрирана във Великобритания, каза, че британската фармацевтична реглаторна агенция (MHRA) е одобрила началото на трета фаза в изпитанията на ваксината.

В петък на заседание на здравните министри от ЕС групата IVA се е съгласила да слее усилията си с тези на Европейската комисия. Това означава, че Комисията е получила политически мандат от 27-те правителства да преговаря от тяхно име за покупка на ваксини с обещаващи на този етап резултати. Според Стела Кириакидис, еврокомисар по въпросите на здрванеопазването, има „изключителна“ подкрепа от страните за плана на Комисията да използва фонд от 2.4 змлрд. евро за подобна сделка. Синхронизирането ще спести дублирането и конкурирането на паралелни усилия за всички в ЕС, допълни тя.

В съобщението от Правителствената пресслужба в София се казва още, че „на този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина“, както и че „може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция“.

Досега никой не е произвел ваксина срещу коронавируса и конкуренцията е ожесточена не само заради възможността да се спечелят милиарди долари, но и заради престижа на компанията и страната, където е създаден този продукт.

AstraZeneca вече има предварителни договори за производство на 2 млрд. броя ваксини, включително със САЩ (бел.ред.- Вашингтон купи една трета от първия милиард бройки) и с две инициативи, подкрепени от милиардера Бил Гейтс.

Алиансът за ваксина е поредната от европейските инициатива за синхронни и колективни действия в пандемията. На 9 юни лидерите на 6 държави от ЕС призоваха да се съберат запаси от важни лекарства и оборудване с цел дългосрочно подсилване на подготовката за здравни кризи. До председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен бе изпратено съвместно писмо от Франция, Германия, Дания, Испания, Белгия и Полша.

В него лидерите призовават да се поддържа поне 3-месечен запас от лекарства, препарати и оборудване, както и да има установен механизъм на сътрудничество с цел бързо изработване от компаниите на нужните количества в критични времена. Част от предложенията е и подкрепата за европейска схема за изследвания и разработване на ваксини, така че фармацевтивните компании да не са под такъв натиск да създадат продукт, когато това се наложи.

Резултатите от изследвания може да се споделят в платформа. Може да има и съвместен мониторинг и анализ на различните стратегии за тестване на разработки.Коментар на новината чрез Facebook