Бурята "Сабине" ще обърка транспорта и полетите в Централна Европа

Настъпващият бурен фронт е предизвикан от голям циклон източно от Гренландия.

© ventusky.com

Настъпващият бурен фронт е предизвикан от голям циклон източно от Гренландия.

Атмосферен фронт, настъпващ от запад с ураганни пориви на ветровете, ще обърка транспорта и полетите в Германия и Централна Европа в следващите 2-3 дни. „Луфтханза“ предупреди днес, че очаква да бъдат отменени или забавени нейни полети, особено от събота следобед до вторник.

Германският жп оператор „Дойче бан“ също предупреди за очаквани сериозни проблеми с графика след 20 часа днес, особено в северната и западната части от страната. Компанията препоръча на всички, които са планирали да пътуват между неделя и вторник, да не потеглят.

Явлението вече е наречено от метеоролозите Бурята „Сабине“ и според тях тя ще връхлети Германия в края на седмицата. Прогнозите за неделя са за проливни дъждове, гръмотевични бури и ураганни ветрове. На някои места е възможно да има и градушки и малки по площ наводнения.

От германската метеослужба (DWD) обясняват, че от неделя започват силна промяна на времето, като още сутринта в северозападните части и особено по бреговете на Северно море, то ще е бурно.

Но в неделя вечерта „Сабине“ вече ще е преминала през Германия и ще достигне Централна Европа. Поривите на вятъра се очаква да са със скорост над 100 км/ч, а на някои места – до 120 км/ч.

Бурното време ще се запази и в понеделник и ранните часове на вторник. По-рано тази седмица проливни дъждове със силни ветрове предизвикаха объркване на транспорта в Южна и Западна Германия.

Германската метеослужба разпространи карта с местата, където очаква най-силните ветрове (в червено).

Германската метеослужба разпространи карта с местата, където очаква най-силните ветрове (в червено).Коментар на новината чрез Facebook