Брюксел надмина плановете на Меркел и Макрон с възстановителен фонд за €750 млрд.

Брюксел надмина плановете на Меркел и Макрон с възстановителен фонд за €750 млрд.

© Associated Press

Европейската комисия се готви да предложи възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро – над първоначалната идея на лидерите на Франция и Германия.

Това сочи достъпната за „Ройтерс“ и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ информация за фонда, който поискаха канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон миналата седмица.

Според тези данни 500 млрд. евро ще бъдат под формата на грантове (за това настояваха Меркел и Макрон), но ще има още 250 хил. – в заеми за засегнатите от коронавируса европейски държави. При това Италия и Испания, двете най-тежко засегнати от пандемията страни, ще получат значителна част от сумата според високопоставен европейски представител, цитиран от „Ройтерс“. От фонда 173 млрд. ще са за Рим (82 млрд. като грантове и 81 като заеми) и 140 млрд. за Мадрид (съответно 77 и 63 млрд. като грантове и заеми).

Агенцията и авторитетният германски вестник прогнозират, че тъкмо тези числа ще предостави в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предложението е тези пари – както искаха и Меркел и Макрон – да се наберат на капиталовите пазари, т.е. Брюксел да поеме дълг от името на ЕС, който да се изплати до 2028 г. За връщането на този дълг ще се използват бъдещите собствени ресурси, заложени в новата Многогодишна финансова рамка.

Планът същевременно не е окончателен. ФАЦ припомня, че предложението трябва да бъде одобрено от всички национални парламенти. В края на миналата седмица „пестеливата четворка“ в ЕС – Нидерландия, Австрия, Финландия и Дания – даде да се разбере, че идеята остава неприемлива.

Комисията се надява възстановителната програма да може да е готова да започне формално в началото на следващата година, но първите средства да потекат към държавите в блока още през септември. Това означава, че макар фондът да е замислен като част от следващата МФР, би трябвало да започнат да се набират и като част от бюджета за тази година. Германия, която поема председателството на Съвета на ЕС в началото на юли, ще има „централна роля“ в търсене на компромис по този въпроси, пише още вестникът.Коментар на новината чрез Facebook