Британски репортери бойкотираха брифинг на кабинета в знак на солидарност

Британски репортери бойкотираха брифинг на кабинета в знак на солидарност

© Toby Melville, REUTERS

Политически репортери бойкотираха брифинг на правителството във Великобритания вчера, след като екипът на премиера Борис Джонсън опита да забрани на някои медии да присъстват.

Случката се е разиграла на в резиденцията на „Даунинг стрийт“ 10, съобщава в. „Гардиън“. Ден по-късно Лейбъристката партия поиска да се направи официално разследване.

Най-високопоставеният съветник по комуникациите на Джонсън – Лий Кейн, е опитал да забрани на репортери от в. „Мирър“, a i, HuffPost, PoliticsHome, „Индипендънт“ и други да влязат от фоайето в залата, където е трябвало да бъде събитието. Колегите им от Би Би Си, iTV, „Скай нюз“, „Дейли мейл“, „Телеграф“, „Сън“, „Файненшъл таймс“, „Гардиън“ и останалите обаче също са напуснали в знак на протест.

Тактиката на Кейн напомня на тази на американския президент Доналд Тръмп, който също се е опитвал да не допуска на събитията си репортери, чиято работа не му допада.

А тази случка е поредната за няколко седмици, в които напрежението между Джонсън и медиите ескалира. Комуникационният му екип е забранил на министри да се появяват в предаването Today на BBC Radio 4, бойкотира „Добро утро, Британия“ на iTV и отказва появи пред Channel 4 още отпреди изборите. На министрите също така е наредено да не излизат на обяд с политически журналисти.

Обществената Би Би Си се подготвя и за по-остри сблъсъци, след като преди изборите Джонсън намекна, че обмисля да отмени лицензионните такси, от които тя се издържа. Другите телевизии пък бяха недоволни, че обръщението на Джонсън към нацията в деня на Брекзит бе снимано от неговия екип, а не от тях, както е обичайно.Коментар на новината чрез Facebook