Бившият френски премиер Франсоа Фийон се изправя пред съд за присвояване на пари

Франсоа Фийон

© Associated Press

Франсоа Фийон

Бившият френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му ще се изправят пред съд за присвояване на пари заради скандал с фалшиви назначения, разрушил политическата му кариера, предаде „Гардиън“.

Фийон, който в определен момент бе фаворит за спечелването на президентските избори във Франция през 2017 г., ще се яви в съда със съпругата си Пенелоп. За него бяха разпространени твърдения, че неправомерно я е облагодетелствал с повече от един милион евро, плащайки ѝ в продължение на много години за вършена от нея работа като парламентарен асистент.

Според разпространените твърдения заеманата от съпругата му позиция е била фиктивна. Тези твърдения доведоха до значителен спад на подкрепата и загуба за Фийон в битката за президентския пост във Франция през 2017 г. Обвиненията разрушиха политическите надежди и 35-годишната му кариера.

В началото на 2017 г. бившият премиер дясноцентрист беше ясният фаворит за спечелването на президентската надпревара във Франция, когато сатиричният вестник Le Canard Enchainé постави под въпрос плащанията, направени за жена му с държавни средства.

След като Фийон заяви, че тя е работила като негов асистент, разследващата програма Envoyé Special разкри интервю на съпругата му за „Сънди Телеграф“ от 2007 г., в което, попитана дали е работила със съпруга си, тя отговаря: „Всъщност никога не съм била асистент или нещо подобно.“

Фийон, който беше премиер при дясноцентристкия президент Никола Саркози, опита да избегне скандала и не се отказа от кампанията, но беше елиминиран на първия рунд на президентските избори и така традиционната десница остана без представител на втория рунд за пръв път в следвоенната история на Франция.

Еманюел Макрон, тогава слабо познат бивш министър на икономиката и банкер, се изправи срещу кандидата на крайната десница Марин льо Пен на втория тур и я победи.

Миналия месец Фийон, който в момента работи за инвестиционна банка, даде телевизионно интервю, в което настоя, че съпругата му е имала съществена роля в работата в неговия избирателен район в Сарт, за което ѝ е било плащано средно по 3 хил. евро на месец, а понякога – до 5200 евро.

По думите му объркването е дошло, защото интервюто, което жена му дала през 2007 г., било на английски език. „Думата „асистент“ има различно значение на английски и на френски език“, посочи той.

Делото започва в понеделник в Париж и се очаква да продължи до 11 март. Фийон е застрашен от до 10 години затвор и глоба в размер на 1 милион евро за злоупотреба с публични средства.Коментар на новината чрез Facebook