Берлинското летище "Тегел" може да затвори завинаги на 15 юни

Берлинското летище Тегел може да затвори завинаги на 15 юни

© Associated Press

Берлинското летище „Тегел“ вероятно няма да преживее пандемията от коронавирус, след като летищият оператор реши днес засега временно да затвори остарелия авиовъзел от 15 юни, информира ДПА, цитирана от БТА.

Не се знае дали летището изобщо ще поднови дейността си. То вече бе определено за закриване към края на текущата година, когато германската столица се готви да открие новото летище „Берлин-Бранденбург“ (BER) след дългогодишно забавяне.

„Тегел“ е най-централно разположеният авиовъзел на германската столица и засега ще бъде затворено за два месеца, ако броят на пътниците не нарасне силно през идните седмици. През „Тегел“ годишно преминават над 24 милиона души и то е четвъртото най-натоварено летище на Германия след тези във Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф.

Другото берлинско летище – „Шьонефелд“, което е в основата на проекта „Берлин-Бранденбург“, миналата година е обслужило 11 милиона пътници.

След девет години закъснение и поредица скандали „Берлин-Бранденбург“ трябва да бъде открито на 31 октомври. Напоследък двете берлински летища обслужват едва около 2000 пътници дневно.

Датата 15 юни може обаче да е твърде ранна и да създаде проблеми – терминалът за високопоставени гости от други държави все още не е готов, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. На президентите може да се наложи да се регистрират заедно с туристите.

„Когато френският президент Еманюел Макрон посети Берлин в близките месеци, може да трябва да напусне самолета на терминала за летовници на старото летище „Шьонефелд“ от времето на ГДР,“ продължава вестникът.Коментар на новината чрез Facebook