Без топла храна и списания

Без топла храна и списания - мерките на авиокомпаниите срещу коронавируса

© Reuters

Който пътува до Китай, може да се сблъска с някои неудобства. Някои авиокомпании решиха да спрат да предлагат топла храна, одеяла, вестници и списания като част от усилията за предпазване от новия коронавирус, причинил смъртта на над 130 души и заразил хиляди в страната и в десетки в чужбина, разказва „Ройтерс“.

Тайванската „Чайна еърлайнс“ предложи на пътниците сами да си носят бутилки и ограничи употребата на чаши и други за многократна употреба. От понеделник не се предлагат топли храни на полети до Хонконг и Китай покривки и салфетки от плат се заменят с хартиени. Няма да има повече одеяла, възглавници, вестници и списания за пътниците, а напитки и слушалки за еднократна употреба ще се дават само на тези, които ги поискат.

„Катай пасифик“ също се отказа от одеялата и списанията. Тайландската „Тай еъруейз“ ще дезинфектира самолетите, включително пилотската кабина, на всички полети, връщащи се от Китай и „рискови“ дестинации, тъй като екраните, които пътниците могат да използват за забавление (например филми) често се докосват от пътниците.

„Сингапур еърлайнс“ ще разрешават на екипажа да носи маски. Почистващи кърпички ще се използват на борда на всички излитащи за Китай полети на „Америкън еърлайнс“.

„Бритиш еъруейз“ обяви, че спира всички директни полети от и до Китай. В момента не е възможно да се купи билет за януари или февруари, а отмяната на полети засега е в сила до 31 януари.

Финландската компания „Финеър“ каза, че отменя полетите си до Нандзин и Пекин до края на март. Става въпрос за три полета седмично до Пекин в периода 5 февруари – 29 март и два пъти седмично до Нандзин между 8 февруари и 29 март.

Северноамерикански компании като „Юнайтед“ и „Еър Канада“ отмениха общо 50 полета до Китай зарази сериозен спад в търсенето.

Това направи и хонконгската „Катай пасифик“ – както заради пазарното търсене, така и заради директива на властите в самуоправляващата се китайска територия тя ще намали постепенно с 50% полетите до континентален Китай в периода от 30 януари до края на март. Индонезийската „Лайън еър“ съобщи, че от февруари няма да лети до Китай. Южнокорейската „Еър сеул“ направи същото още със заявлението си на 28 януари.

В някои случаи решенията на авиокомпаниите, заедно с мерките срещу коронавируса в редица държави, може да създадат проблеми на местните икономики. В Тайланд например китайските туристи за миналата година са 11 млн. Страната обаче се превърна в най-засегнатата от коронавируса страна след Китай и спадът в посетилетите от азиатската страна изглежда неизбежен.Коментар на новината чрез Facebook