Балтийските репубики обвиниха бившия СССР в сговор с Германия

Егилс Левитс

© president.lv

Егилс Левитс

Балтийските републики обвиниха бившия СССР в сговор с Германия, в окупация и анексиране на своите територии. В специално обръщение на държавните глави на Литва, Латвия и Естония по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа, те казват, че Москва опитва да фалшифицира историята и да изкривява истината за събитията.

Текстът е публикуван на руски език на сайта на латвийския президент Егилс Левитс. Към него е добавен и видео запис, на който той чете текста.

Ние почитаме паметта на всички жертви и войници на съюзниците, разгромили нацисткия режим на 8 май 1945 г., но народите на Централна и Източна Европа не получиха свобода след края на войната и един тоталитарен режим бе сменен с друг, когато балтийските страни бяха цинично включени в състава на СССР, казва тримата президента.

„Двама безжалостни диктатори – Хитлер и Сталин, разделиха Европа на сфери на влияние, подписвайки тайните протоколи към пакта Молотов-Рибентроп между Съветския съюз и нацистка Германия. След началото на Втората световна война на 1 септември 1939 г. на базата на това съглашение и Съветско-германския договор за границата и дружбата СССР окупира и анексира Латвия, Литва и Естония.“

Депутати от Европейския парламент по-рано обвиниха Русия във фалшифициране историята на Втората световна война и призоваха Москва да не се опитва да оневинява престъпленията на режима в СССР. В Полша властите заявиха, че пактът Молотов-Рибентроп става предпоставка за началото на войната и прикритие за подялбата на страната. Естония отказва да признае Договора от Тарту, съгласно който части от нейната територия са прехвърлени към Ленинградска и Псковска области, а когато страната става независима от СССР, те остават в границите на РСФСР и, по-късно, Русия.Коментар на новината чрез Facebook