Атаката на САЩ срещу "Хуауей" премина в нова фаза

Гуо Пинг.

© huawei.com

Гуо Пинг.

Атаката на администрацията на САЩ срещу „Хуауей“ (Huawei) премина в нова фаза, след като в петък Вашингтон обяви, че ще блокира доставките на чипове за китайския технологичен гигант от трети страни. Това веднага предизвика остра реакция на Пекин и опасения по борсите, че ще последват ответни мерки срещу американски и други компании с цената на щети за милиарди долари.

Днес „Хуауей“ също критикува решението на САЩ с предупреждение, че в крайна сметка от него ще пострадат американски компании и граждани, както и стотици милиони – а вероятно и милиарди – потребители по цял свят. Но също така ротационният председател на Управителния съвет Гуо Пинг каза, че бизнесът на „Хуауей“ неизбежно ще бъде засегнат.

„Все още проучваме новите мерки на САЩ и е рано да кажем какъв може да е ефектът за 2020 г. от тях“, допълни той е обясни, че досега компанията е разработвали свои решения, но „не сме способни да произвеждаме всичко“. На годишната среЩа с анализатори и журналисти на част от висшето ръководство на „Хуауей“ днес Пинг призна, че „търсим оцеляване, това е ключовата дума в момента“.

Новото правило, въведено от министерството на търговията на САЩ в петък, определя, че износителите на продукти на базата на полупроводници, произведени в чужбина на базата на американска технология, ще трябва да искат от Вашингтон специален лиценз, за да снабдяват втория по големина в света производител на смартфони и мобилни устройства в света и №1 в комуникационното оборудване.

„Това решение поставя Америка на първо място, американските компании на първо място и американските национални интереси на първо място“, заяви пред журналисти в петък високопоставен служител на министерството, цитиран от „Ройтерс“. Акциите на амрикански производители на чипове като Lam Research и KLA Corp. веднага поевтиняха в рамките на 4.8-6.4 процента.

От Хуауей илюстрираха ситуацията с надупчен от куршуми боен самолет, който въпреки пораженията в битката продължава да се сражава с екипаж, който е още по-мотивиран.

© Reuters

От „Хуауей“ илюстрираха ситуацията с надупчен от куршуми боен самолет, който въпреки пораженията в битката продължава да се сражава с екипаж, който е още по-мотивиран.

Американското решение позволява 120-дневен преходен период за приключване на договори и започнали доставки за „Хуауей“. Но още в понеделник Nikkei съобщи от Токио, че водешият световен производител на чипове – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd. е спрял приемането на поръчки от „Хуауей“ заради развоя на събитията в САЩ. TSMC, снабдяващ огромен дял от продуктите на китайската компания, тъкмо обяви в четвъртък, че планира да построи американски завод, както и че „внимателно следи експортните правила на САЩ“. Днес от TSMC казаха само, че не коментират „чисто пазарни слухове“, макар че Nikkei твърди, че информацията е потвърдена от няколко източника.

Още в петък китайското издание Global Times написа, че Пекин е готов да включи в отговор американски фирми в списък на „неблагонадеждни компании“. Източник изброява имена като Apple, Cisco Systems и Qualcomm, както и предупреждение, че Китай може да спре да купува самолети Boeing. Министерството на търговията на Китай призова в неделя САЩ незабавно да прекратят подобни действия, както и че ще предприеме нужните стъпки, за да защити правата и интересите на китайските компании.

„Има голяма техническа пробойна, през която „Хуауей“ можеше на практика да използва американски технологии, прилагани от чуждестранни доставчици“, каза в петък министърът на търговията Уилбър Рос пред Fox Business Network. Според него новото правило е „внимателно подготвено да запуши тази пробойна“. „Ройтерс“ писа още през ноември за желанието на хора от администрацията, настроени решително срещу досегашния формат на отношенията с Китай, да въведат още по-строги мерки.

Атаката на САЩ срещу Хуауей премина в нова фаза

© Reuters

Но и най-новото решение да се иска от САЩ специален лиценз от всяка чуждестранна компания, снабдяваща „Хуауей“ с каквито и да е чипове, може да се прилага гъвкаво, както администраията във Вашингтон е правила някои изключения в предходните месеци, казва за „Ройтерс“ представител на Държавния департамент. „Това не означава, че по принцип всяко искане за лиценз ще бъде отхвърлено“, казва източникът, разтоварял с журналисти. Това ще даде на САЩ по-добра „видимост“ какво се случва с тези доставки.

Така някои от големите партньори на САЩ поучиха право да продължат продажбите на свои продукти на „Хуауей“, а по-малки американски телекоми в по-отдалечени райони – да продължат да изпролзват и купуват оборудване от китайската компания, за да не спрат мрежите им.

В битката между САЩ и Китай за глобално технологично доминиране „Хуауей“ е само една от компаниите, които страдат и китайците често критикуват именно това – че в този процес Вашингнон увеличава напрежението и загубите в цели сектори и индустрии. „САЩ използват технологичната си сила за разбиване на компании далеч отвъд границите си. Това само ще отслаби доверието на международните компании към американските технологии и вериги за доставка. В крайна сметка ще пострадат американските интереси“, се казва в днешното първо съобщение на компанията след петъчните санкции.

Ричард Ю, изпълнителен директор на „Хуауей“ за потребителски продукти, написа (цитиран от „Блумбърг“) в профила си в WeChat: „Така наречените съображения за кибер сигурност са само едно оправдание. Ключовият въпрос е заплахата за технологичната хегемония на САЩ“.

Атаката на САЩ срещу Хуауей премина в нова фаза

© Reuters

„Хуауей“ използва и доставчици като японските Tokyo Electron и Hitachi или холандската ASML. Но анализатори, цитирани от „Ройтерс“, посочват, че и те трудно биха създали цялостна алтернативна верига за производство на авангардни чипове без да използват поне някакво американско оборудване или ноухай от имена като KLA, Lam Research или Applied Materials.

„Това ново правило ще има ефект върху разширяването, поддръжката и оперирането на мрежи за стотици милиарди долари, които сме изградили в над 170 държави“, посочва днес „Хуауей“.

Новата фаза в този конфликт започна в същия ден, след като Уилбър Рос, водещият икономически съветник на Белия дом, заяви, че договорената през януари „първа фаза“ на нова търговска сделка с Пекин не е прекратена и се работи за изпълнението ѝ. Но президентът Доналд Тръмп не бил „развълнуван“ от споразуминеието. Ден преди това президентът, който е пред заключителна фаза на кампанията за преизбирането му, заяви, че може и да скъса връзки с втората по големина икономика в света понеже бил ммного разочарован, че Китай не успял да удържи пандемията.

Запитан дали споразумението се разпада, Кудлоу, който е директор на Националния икономически съвет, отвърна с „Абсолютно не!“. Китайците работят, макар и с известно забавяне, по прилагане на своята част от него, а там се призовава Пекин да увеличи с 200 млрд. долара обема покупки на американски земеделски и индустриални стоки, допълни той.

Днес Гуо Пинг каза от централата на „Хуауей“, че през миналата година компанията е купила от американски доставчици продукти за 18 млрд. долара. „Ако Вашингтон им позволи, ще продължим да купуваме и през тази.“Коментар на новината чрез Facebook