Юридически акциите на "Левски" са дарени на Борисов

До коментар [#91] от „lilithi“:

“ Амммм… И Вас ще си позволя да въпросна, на база Ваш коментар 63.

Очевидно е, че съм сгрешила и Вие сте прав. Явно законът е изричен и само менителничното джиро може да се протестира. Но аз наистина не разбирам- наистина ли няма начин веднага да се откажеш от това да бъдеш временен собственик на 30 мил. дългове? Щото това ще е първото нещо, което аз бих направила, ако ми ги подарят. Заклевам се. 🙂

Ако пък наистина не може човек да го направи, щото са акции- това значи ли, че до изтичането на някакъв срок Борисов е действителен мажоритар в ПФК Левски?

И, последно, не можеше ли да се даряват само активи? Т.е. Не е ли забранено да се даряват дългове? Би трябвало дарението да е сделка, при която някой се обогатява с нещо, а не задлъжнява. Какъв е смисъла някой да може да дарява дългове, освен ако не иска да подведе и ощети кредиторите си? Което, знам , е забранено.
Дори от наследство можеш да се откажеш, ако пасивите са повече от активите. Какво остава ако ти дарят дългове.

Благодаря предварително ако ми отговорите. :)“

Ако може накратко да отговоря аз, доколкото мога да бъда полезен :

При джиросани акции и предадено владение на ценните книги, няма как да се откажеш от тях. Можеш да ги джиросаш обратно на същия, който вече ти ги е прехвърлил ! Това е така, защото от момента на формалното обективиране на джирото върху ценната книга то проявява своето “ транспортно действие “ т.е прехвърля правата по ценната книга !
Нещо повече – то е оригинерно придобивно основание т.е дори джиранта ( черепа в случая) да не е собственик, джиратаря става собственик, ако е добросъвестен ( т.е не знае за факта, че джиратаря не е бил собственик към момента на транслирането на ценната книга, от непрекъснатия ред на джирата това изобщо не личи ) !
Когато ти се прехвърлят акции, това не значи непременно само дългове – едно АД е комплекс от активи и пасиви, права, вземания, задължения, недвижими имоти….но това не е най – важното ! По – важното е, че джирото се абстрахира от действителните отношения между страните – черепа длъжник ли е на джиратаря, кредитор ли му е по друга сделка, това е без никакво значение ) !
Да, премиерът е собственик на тези акции и само като такъв може да ги джироса обратно ! Тук няма дарение, следователно не може да става въпрос за “ даряване на дългове“ т.е за едностранно задължаване ! Не и в юридически смисъл на думата ! В закона за наследството, обаче, при наследяване може да придобиеш освен активи, още и пасиви, дългове ! Завещанието също е ЕДНОСТРАННА безвъзмездна и формална сделка и точно защото тя също прехвърля вещни права, но и задължения, законодателя ти дава изрична възможност да се откажеш от него ! Спор няма !

  • 4
    2
    Коментарът е обиден или неуместен


Коментар на новината чрез Facebook