Чеферин обеща включване на повече жени и цветнокожи в комисиите на УЕФА

Чеферин обеща включване на повече жени и цветнокожи в комисиите на УЕФА

© Associated Press

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че борбата с расизма във футбола трябва да започне от самата организация. Споед него УЕФА трябва да даде пример на всички за решаване на този много сериозен проблем.

Словенецът дискутира въпроса защо комисиите на УЕФА са съставени главно от мъже, като има много малко жени и малко цветнокожи.

„Факт е, че нашите комисии трябва да бъдат доста по-разнообразни. Специално в Дисциплинарната комисия трябва да включим повече цветнокожи и повече жени. Съгласен съм, че санкциите ще трябва да бъдат по-сурови. И съм сигурен, че ще го направим. Не мога да ви кажа повече, но ще преосмислим много неща“, каза Чеферин.

Президентът на УЕФА признава, че най-важната задача на организацията е битката с расизма на стадионите. Той коментира наказанието на България и расистките прояви в други балкански страни.

„Не става въпрос само за България, трябва да изкореним тези проблеми и в Англия, Франция и всички останали страни, където ги има“, каза още президентът на УЕФА.

„Не съм толкова наивен да си мисля, че сме направили всичко по силите си и всичко е приключило. На нас ни пука и се опитваме. Ние не сме просто някакви хора в Нион, които ядат хубава храна и карат ферарита. Трябва да имаме различна перспектива и по-ясна представа кое е правилно и грешно. Искаме да бъдем по-конкретни. Работим върху това.“Коментар на новината чрез Facebook