Ходът на Васил Божков: новият собственик на "Левски" е Бойко Борисов, той отказа (обновена)

Скрийншот от видео от срещата между Божков и Борисов през лятото миналата година

Скрийншот от видео от срещата между Божков и Борисов през лятото миналата година

Собственик ли е вече премиерът Борисов на „Левски“ и развитието с акиците през деня – четете тук.

Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на футболния „Левски“, обяви в сряда (13 май) сутринта, че ще предаде мажоритарния пакет акции на клуба на министър-председателя Бойко Борисов.

Той го направи чрез съобщение до медиите, в което казва, че премиерът е „отговорник за тежкото състояние на клуба“, с което повтори обвинението от миналата седмица кой е унищожил отбора. Тогава Борисов отказа да отговори на твърденията на Божков с извинението, че не коментира обвиняеми от времето, по което е бил главен секретар. А първото интервю на обвиняемия бизнесмен дойде по-малко от два дни след като премиерът (на 6 май) го нарече „стария собственик“ на „Левски“. Тогава Борисов обясни, че държавата ще намери начин да помогне на отбора, намерена е и реклама, но трябва да се уреди въпроса със собствеността. Премиерът по собствените му признания е „болен левскар“.

В обявения час (9 часа) пред Министерски съвет с акциите се появи телевизионният водещ Сашо Диков. Той не беше приет на среща, а пред медиите се появиха шефът на пресцентъра на правителството Севдалина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев. Тя обяви, че Борисов не иска да приеме акциите и определя случващото се като „несериозно“. (Повече тук).

„Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на „Левски“, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов“, пише в изявлението. В него се посочва, че „джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9.00 ч. в Министерския съвет“.

В прессъобщението до медиите са прикачени и файлове, които показват как се е променяла собствеността през последните години. От тях се изяснява и един детайл, че в началото на миналата година за кратко акциите наистина са били собственост на бившия футболист на „Левски“ Христо Йовов (сочен като близък до премиера Борисов, а в момента – член на управлението на тотото след промените в хазарта, той е бил и кандидат на ГЕРБ за кмет на Своге), както „Дневник“ писа. Той ги прехвърля на Божков, който от своя страна – на партньора си Георги Попов.

Сега Попов прехвърля дяловете на Бойко Борисов, като джирото е с дата 8 май – денят, в който Божков даде първото си интервю след ареста в Дубай и обвини премиера като унищожител на „Левски“ (повече – тук).

Прикачената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов

© Нове холдинг

Прикачената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов

„Като бивши мажоритарни акционери неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел“, казва Божков в изявлението си.

В 8.55 часа телевизионният водещ Сашо Диков се появи пред Министерски съвет и обяви, че носи акциите за Борисов. По думите му той е „куриер“, който е поел ангажимент да предаде акциите на премиера.

„Вчера (вторник) в 13.32 часа ми се обади Васил Божков от Дубай и ме попита дали поемам ангажимент да предам акциите на новия им собственик Бойко Борисов. Досега нямам отговор от пресслужбата на Министерския съвет и дали Борисов ще приеме среща“, коментира Диков пред репортери.

Той показа папката, от която става ясно как са били прехвърляни акциите от Спас Русев към бившия футболист на сините Христо Йовов.

Пред медиите той твърди, че от пресслужбата не му вдигат телефона и към 9:15 часа не беше ясно дали той ще бъде приет на среща.

Малко преди 9.30 часа пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев обявиха, че премиерът отказва да приеме акциите на клуба.

„Премиерът Борисов отказа да приеме акциите и счита това за несериозно. Затова не мога да приема папката. Начинът, по който това нещо се случва е обиден, унизителен и не е сериозно да се изпращат така документи„, коментира говорителят на премиера.

„Вината за несериозното отношение към „Левски“ не е на премиера Борисов. Това е опит за политизиране на ситуацията. Няма как премиерът да бъде собственик, на който и да е клуб“, каза спортният министър Красен Кралев.

„Усложнена хипотеза е какво следва от тук натакък тъй като по принцип, когато се джиросват акции – обичайно има предварително съгласуване между притежателя и получателя. В тази ситуация, ако получателят ги отказва – има две възможности – той да ги джироса на някого, който е съгласен. Другият вариант е да ги върне, но трябва да направи джиро на Васил Божков“, това обясни пред „Дневник“ проф. Огнян Герджиков.

Какво казаха други юристи – защо се смята Борисов за собственик, дарение ли е това и дали ако не бъде прието физически влиза в сила – четете тук.

Акциите ще са на „Герена“

В 11.05 ч. Диков обяви пред „Евроком“ – телевизията, в която води предаване, че се е разбрал да предаде документите на изпълнителния директор на „Левски“ Павел Колев в 12.00 часа. Той твърди, че е получил есемес от Божков, който по думите му гласи: „Сашо, щом ББ (Бойко Борисов) не иска, да ги оставим в „Левски“ и той да се оправя после. Нали е най-големият фен„.

„Вчера ми се обади в 13.30 часа Васил Божков да занеса акциите. Сутринта, малко преди 8.30 ми връчиха акциите. Преди това Божков ми каза да предам акциите на новия собственик Бойко Методиев Борисов“, заяви още Диков. Той коментира, че не може да потвърди автентичността на документите, а просто приел да ги предава.

Павел Колев: За нас собствеността не е сменена

„Промяна на собствеността за нас фактически няма. Това, което можем да направим, е да търсим изход от казуса. Временните удостоврения са прибрани в касата на клуба, правихме проверка дали отговарят с книгата на акционерите. Ние не можем да разполагаме с тях. Всички варианти за бъдещето на „Левски“ са възможни“, коментира изпълнителният директор на клуба Павел Колев пред медии след като по обяд прие акциите.

Какво още каза той и за реакциите на привържениците – тук.

Божков изтъква, че оставя бъдещето на клуба в ръцете на премиера. „Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции„, продължава той.

Божков дойде в „Левски“ в началото на март 2019 г., като официално носител на 86.6% от акциите на клуба стана партньорът му Георги Попов. Година по-късно срещу Божков бяха повдигнати 11 обвинения, като едно от тях е за организирана престъпна група, в която е и Попов. Двамата са в ОАЕ, откъдето България иска екстрадирането им. На въпрос преди седмица защо се е завърнал във футбола и се е захванал с „Левски“ обвиненият в престъпления бизнесмен каза, че това е тема на следващ разговор.

„Левски“ изпадна в много тежко положение след невъзможността Божков да осигурява издръжката на клуба. В началото на годината законът за хазарта беше променен и частните компании изгубиха правото да организират моментни лотарийни игри, от което беше засегнат спонсорът на сините „Национална лотария“.

От десетина дни започна публичен натиск към Божков, че „Левски“ може да бъде спасен само ако собственикът бъде сменен. Борисов (който сам се определя като „болен левскар“) дори обяви, че държавата може да даде кредит, осигурена е реклама и ще помогне, както са помагали и на други отбори. Ден по-късно финансовият министър Владислав Горанов го опроверга, че не вижда механизъм, по който държавата да отпусне кредит на футболен клуб.

Ходът на Васил Божков: новият собственик на Левски е Бойко Борисов, той отказа (обновена)

© LAP.BG

Въпреки различията си водещите фенски организации се обединиха преди седмица в писмо до Борисов с призив за държавна подкрепа и с искане Божков да обяви намеренията си. На този фон баскетболният треньор Константин Папазов направи серия медийни изяви, в които твърди, че обвиняемият бизнесмен ще даде акциите на него, макар че той не успя да обясни да има план за финансиране и издръжка. В сряда след неочакваното развитие на ситуацията, Папазов обяви пред Би Ти Ви, че все още е готов да приеме акциите на отбора.

Божков благодари на ръководството на „Левски“ за „усилията и изключителния професионализъм“ и на привържениците, „които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“.

Това ще е поредната смяна на собствеността в „Левски“ за последните пет години и отново поставя много въпроси. И в този случай тя отново се предава безвъзмездно и с големи задължения на гърба на клуба.

През юни 2015 г. от клуба си тръгна дългогодишният собственик Тодор Батков, под чието ръководство сините записаха последните си спортни успехи. На мястото му дойдоха приближеният до Борисов Иво Тонев, свързваният с депутата от ДПС Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов.

В края на август 2016 г. акциите на „Левски“ попаднаха у Спас Русев. Самият той обяви през февруари 2017 г.. че „Левски“ е практически във фалит и изрази готовност да си тръгне още тогава и да даде акциите на привържениците, но остана.

Смяташе се, че през март 2019 г. Божков е получил акциите от Русев. В последното си интервю обаче Божков заяви лаконично и без подробности, че може да ги върне там, откъдето ги е получил. От документите сега се разбра, че са прехвърлени от Христо Йовов.

Божков получава акциите от Христо Йовов

© Нове холдинг

Божков получава акциите от Христо Йовов

Божков прехвърля акциите на Георги Попов

© Нове холдинг

Божков прехвърля акциите на Георги ПоповКоментар на новината чрез Facebook