ФИФА вижда модел "пролет-есен" като решение за европейския футбол

Виктор Монталиани (вляво) и президентът на ФИФА Джани Инфантино

© Reuters

Виктор Монталиани (вляво) и президентът на ФИФА Джани Инфантино

Вицепрезидентът на ФИФА Виктор Монталиани заяви, че преминаването на европейския футбол към модел „пролет-есен“ е възможност, която заслужава да бъде обсъдена вследствие на пандемията от коронавирус и последвалото спиране на спорта по света.

Според канадеца подобен ход ще бъде от полза през 2022 г., когато световното първенство в Катар ще се проведе през ноември и декември.

„Тук в Северна и Южна Америка сезонът продължава през календарната година. Това вероятно е решение, което може да се използва в Европа и Африка и е възможност, която да бъде обсъдена на национално и континентално ниво“, каза Монталиани пред радио Sportiva, цитиран от „Ройтерс“.

Председателят на федерацията на Северна и Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ) допълни: „Идеята не бива да се отхвърля, тъй като може да бъде решение за следващите две години и зимното световно първенство“.

Монталиани вярва, че футболът ще бъде напълно различен след подновяването му. В ситуацията със спирането на спорта той вижда добра възможност да бъдат обсъдени промени в претоварения със събития календар.

„Вече бяхме започнали да мислим как да изглежда новият календар от 2024 г. Сега с тази криза се нуждаем от незабавни отговори“, каза още Монталиани.Коментар на новината чрез Facebook