Фейсбук избори: Божков вече пита всички за собствеността на "Левски"

Васил Божков

© LAP.BG

Васил Божков

„Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори“ – така Васил Божков обяви следващия си ход за „Левски“, който се оказа онлайн анкета във Фейсбук.

Бизнесменът се обърна към заинтересованите за съдбата на футболния клуб с въпрос как да бъде определено кой да притежава клуба. „Съгласни ли сте новият собственик на акциите на „Левски“

да бъде определен чрез електронно гласуване

написа Божков във „Фейсбук“ и предложи на потребителите да гласуват с „да“ и „не“.

Вероятно, ако положителният отговор получи повече подкрепа – ще последва нова анкета с конкретни предложения за собственик.

Така обвиняемият бизнесмен отново атакакува премиера със собствеността на футболния клуб и това бави развръзката какво предстои за „Левски“ (отборът рискува да изпадне в несъстоятелност).

Кризата в „Левски“ се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. Точно преди седмица Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, направи ход за джиросване на акциите към министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Юристите дават различни версии за собствеността на „Левски“. В началото повечето смятахя, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него. Няма официална информация дали премиерът e направил някакъв писмен отказ за джиросаните акции или само медийните му изяви биха тълкувани като такива.

В събота, официалният мажоритарен собственик Георги Попов заяви, че Борисов трябва да реши и може да ги прехвърли на Наско Сираков – около когото явно има по-голямо обединение, че може да влезе в ролята на получател на акциите.

В картината се включи и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който дари 500 хил. лева на „Левски“ чрез фирмата си „Интръст“. Ходът предизвика противоречиви реакции сред привържениците, като тръстът „Синя България“, държащ 10% от акциите на футболния клуб, призова дарението да не бъде приемано.

В сряда Управителният съвет на „Левски“ ще се събере, за да коментира ситуацията в клуба, а една от точките в заседанието е обсъждане на дарението от Пеевски.

В момента контролният пакет от 86.6% от акциите се намира в административната сграда на стадион „Георги Аспарухов“, където беше предаден след отказа на премиера Борисов да ги приеме.

Дотук желание за придобиване на акциите изразиха баскетболния треньор Константин Папазов и група ветерани на „Левски“, водени от Наско Сираков.

„Ако господин Божков е добронамерен и смята, че с електронно гласуване ще бъде избран най-достойният, нека разбере, че наистина нямаме време. Искам да се обърна към господин Божков и да го помоля да не бъде толкова коравосърдечен към толкова много хора. Опита се и се подигра с институцията министър-председател на гърба на „Левски“, коментира Папазов пред Нова телевизия.

Подигравката с „Левски“ продължава

Председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян определи хода на Божков като „поредна подигравка с „Левски“.

„Несериозно е да се жонглира с клуба и то на фона на горчивата чаша, която трябва да изпием, както и на фона на хората, които си дават парите. „Левски“ не е картоф, който да се подава между някакви хора. Клубът е в много трудно положение. Даренията дават глътка въздух. Събраха се 250 хиляди лева за два дни“, коментира Хиндлиян пред Нова.

Според шефа на фенклуба активността на привържениците е убедила Наско Сираков да се върне на „Герена“ след дългогодишно отсъствие.

„Всички застанахме зад Наско. Да го активираш да излезе и да каже, че поема отговорност – това е победа. Той е жива легенда, лицето на клуба, затова мога да кажа, че изборите вече са проведени. Козовете продължават да са в Божков, не знам коя ще му е Централната избирателна комисия при гласуването“, каза още Хиндлиян.Коментар на новината чрез Facebook