Тръмп няма да гледа футбол, ако играчите коленичат

Тръмп няма да гледа футбол, ако играчите коленичат

© Associated Press

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да гледа мачове от първенството по американски футбол (НФЛ) или срещите на националния тим по футбол на страната, ако играчите коленичат по време на химна.

Това се случва след масовите протести в страната след двата случаи на убити афроамериканци след полицейско насилие.

През миналата седмица ръководството на Националната футболна лига обяви, че играчите ще могат да протестират, коленичейки по време на националния химн.

„Беше грешка, че не позволихме това през 2017 г. и играчите бяха критикувани в опита да изразяват своята лична позиция“, обявиха от НФЛ.

Преди три години голяма част от състезателите по американски футбол протестираха срещу полицейското насилие и расовото неравенство. Протестите бяха започнати от куотърбека Колин Каперник, който впоследствие напусна Лигата и повече не получи предложение от собствениците на отборите.

Футболната федерация на страната (US Soccer) също обяви, че ще разреши подобни протести.

„Ако това се случи, повече няма да гледам футбол. Изглежда, че и от НФЛ ще поемат в тази посока. Този път ще бъде без мен като зрител“, коментира американският президент.

През 2017 г. Тръмп яростно критикуваше състезателите по американски футбол. Той призова за масови уволнения заради незачитането на американския химн и символите на страната.Коментар на новината чрез Facebook