С поправката анти Божков спортът ще получава с над 100 млн. лв повече, твърди депутат

Владимир Тошев

© Юлия Лазарова

Владимир Тошев

Според прогнозен модел на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, след приемане на промените в Закона за хазарта и влизането му в сила, отчисленията към Министерството на младежта и спорта и държавната такса ще се увеличат със 78 млн. лв. за 2021 г. и 101 млн. лв. за 2022 г, коментира пред БТА депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Без нито едно изказване за 21 минути вчера сутринта парламентът окончателно прие предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, с които се премахват частните лотарии. Гласуването на промените беше вкарано като извънредна точка в дневния ред на депутатите вчера, след като в четвъртък след обяд промените бяха одобрени на второ четене от водещата бюджетна комисия (всичко за приетите текстове четете тук).

Поправките удрят основно по хазартния бизнес на Васил Божков, който държи най-популярните лотарийни игри. Обвинен за редица престъпления, той е задържан в Обединените арабски емирства, като прокуратурата търси вариант бизнесменът да бъде екстрадиран в България.

За миналата година общо от преки отчисления към министерството и държавна такса тотализаторът е подпомогнал спорта с малко над 46 млн. лв.

По думите на депутата в момента спортния тотализатор осигурява работа на над 1300 души и поддържа приемателна мрежа на територията на страната от над 860 обекта (към 2013 г. ангажираните са над 1500 души, а обектите са 1040 броя), което е в резултат от прилагане на мерки за намаляване на разходите, вследствие на допускане на наземния пазар на хазарта на общо 5 компании, допълни Тошев.

По думите му справка на Държавната комисия по хазарта за платени такси по Закона за хазарта през 2019 г. в България показва, че общият размер на приходите от хазартна дейност през 2019 г. е почти 173.64 млн. лв. От тях от моментна лотария идват малко над 52.69 млн. лв, от игри в казино 36.66 млн. лв, а от Тото и Лото над 29.35 млн. лв. Останалите приходи са от по-малко популярни хазартни игри.Коментар на новината чрез Facebook