"Синя България" видя опит за дестабилизиране на "Левски" чрез мнимо писмо

Синя България видя опит за дестабилизиране на Левски чрез мнимо писмо

© LAP.bg

Тръстът на привържениците на „Левски“ – „Синя България“, видя опит за дестабилизиране на клуба след появилото се в публичното пространство писмо. То беше определено от фенската организация като „унизителен експеримент“, целящ да влоши отношенията в левскарската общност.

По-рано през деня в електронни медии се появи призив към тръста, подписан от фенове, които искат от „Синя България“ да продаде акциите си, за да се осигурят пари в тежкия за клуба момент. Публикуваното писмо е било подписано от няколко физически лица, сред които са бившият вицепремиер Евгени Бакърджиев и председателят на сдружение „Сини Сърца“ Илия Христов.

„Синя България“ притежава 10% от акциите на „Левски“, които получи като дарение по време на управлението на Тодор Батков. Призивът към фенската организация е или те сами да платят номиналната им стойност, или да ги пуснат в продажба.

Според тръста това е практически невъзможно, тъй като законодателството не му позволява да извършва публично предлагане на акции. „Синя България“ пояснява, че решение за придобиване или прехвърляне на акции може да бъде взето само и единствено след свикване на извънредно общо събрание на организацията, която няма как да се проведе в кратък срок заради мерките срещу коронавируса.

„Държим за пореден път да подчертаем, че една от основните цели на участието на Тръст „Синя България“ в собствеността на Дружеството, е да се гарантира прозрачност при управлението и финансирането на Левски. Притежаването на акциите не е самоцел, и именно поради тази причина, преди повече от две години, нашето Сдружение е входирало в администрацията на клуба искане, с което купюрите с акции, които Тръстът притежава, да бъдат „раздробени“, което би позволило тяхното прехвърляне на повече от едно лице. До настоящия момент нямаме обратна връзка от клуба по този казус.

По-рано Илия Христов от „Сини Сърца“ отрече да е подписвал декларация с призив към „Синя България“. От своя страна председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян определи новината за писмото като „грозна интрига“, която цели да вкара излишно напрежение.

Във вторник в две отделни писма водещите фенски организации на сините се обърнаха към министър-председателя Бойко Борисов и към бизнесмена Васил Божков, който стои зад собствеността. В това до премиера те призоваха държавата да подкрепи футболния клуб, изпаднал в много тежък момент.Коментар на новината чрез Facebook