Световната антидопингова агенция поиска открит дебат по случая с Русия

Световната антидопингова агенция поиска открит дебат по случая с Русия

© Reuters

Световната антидопингова агенция (WADA) внесе искане до Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS) за публично изслушване по спора с Руската антидопингова агенция за наказанието на страната заради допинг скандала.

„Разследванията на WADA срещу Русия заедно с последния случай за неспазване на правилата предизвикаха огромен интерес по целия свят“, каза генералният директор на WADA Оливие Нигли.

Той допълни: „По мнение на WADA и на много от нашите заинтересовани страни този спор в Спортния съд трябва да се проведе в публичен форум, за да се гарантира, че всички ще разберат процеса и чуят аргументите (на двете страни).“

Русия получи забрана да организира и участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската лаборатория. Според наказанието страната няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

Впоследствие Русия уведоми WADA, че е несъгласна с наказанието, и случаят стигна до CAS.Коментар на новината чрез Facebook