Ръководството на руската атлетика подаде оставка в разгара на нов скандал

Ръководството на руската атлетика подаде оставка в разгара на нов скандал

© Associated Press

Цялото ръководство на Руската федерация по лека атлетика подаде оставка. Решението е взето след среща с министъра на спорта Олег Матицин.

От федерацията се обосноваха с провала си да се справят с предизвикателствата, възникнали по време на допинг скандала, развиващ се в последните години. Руските атлети са със забрана за участие в състезания, а организацията е отстранена от международната федерация (IAAF) от 2015 г., като от няколко месеца кризата се задълбочи.

През ноември тогавашният председател на руската федерация Дмитрий Шляхтин се оказа в списъка със седем души, срещу които са взети мерки заради възпрепятстване на разследване за използване на фалшиви документи.

Ръководството на Руската федерация по лека атлетика предава правомощията си на работна група в рамките на Руския олимпийски комитет.

„Бордът взе важно и правилно решение да подаде оставка. Ясно е, че кризата в руската атлетика продължава вече пет години и това е твърде дълго време“, заяви Матицин.

Русия беше изключена от големите международни състезания за четири години след решение на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) през декември. Страната обжалва и очаква решението на Спортния арбитражен съд.Коментар на новината чрез Facebook