Русия е манипулирала близо половината данни от московската лаборатория

Русия е манипулирала близо половината данни от московската лаборатория

© Associated Press

Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че е приключила анализа на данните, извлечени от московската лаборатория по допинг скандала в руския спорт. От звеното за разузнаване и разследвания към WADA са установили, че пробите на 145 от общо 298 състезатели са обект на предполагаема манипулация, съобщи „Ройтерс“.

Данните са изпратени до 28 международни спортни организации, които спрямо доказателствата ще може да наложат наказания.

„Това беше най-сложното разследване в историята на борбата с допинга и разследващият екип на WADA свърши изключителна работа. Огромно начинание, включващо хиляди проби, 24 терабайта данни и стотици спортисти в 28 организации, което даде резултат“, каза президентът на WADA Витолд Банка.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г. Тогава WADA откри мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. Впоследствие Русия беше извадена от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

През 2018 г. WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), макар и условно, за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. Въпреки закъснението и проблемите WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

Впоследствие Русия получи забрана да организира и участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската лаборатория. Според наказанието страната няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

Русия уведоми WADA, че е несъгласна с наказанието, и случаят стигна до Спортния арбитражен съд в Лозана. Изслушването обаче беше забавено заради пандемията.

Наскоро Русия призова наказанието й да остане на заден план заради вируса.Коментар на новината чрез Facebook