Профсъюзът на футболистите подкрепя напускането на терена при расизъм

Муса Марега (в средата) се оказа в центъра на скандал преди ден

© Associated Press

Муса Марега (в средата) се оказа в центъра на скандал преди ден

Асоциацията на професионалните футболисти (ФИФПро) обяви подкрепата си към играчите и отборите, които в бъдеще решат да напуснат терена заради прояви на расизъм към тях. Организацията призова за прилагането на по-ефективни мерки за справяне с проблема.

Повод за реакцията на ФИФПро е грозният расистки скандал с нападателя на „Порто“ Муса Марега. Малийският футболист се разписа срещу „Витория“ и впоследствие отпразнува бурно гола си, като показа цвета на кожата си в отговор на обидите от трибуните. Те продължиха и Марега напусна терена въпреки опитите на неговите съотборници да го разубедят.

„Тъй като прилагането на мерки за защита на професионалните футболисти се провали, ФИФПро изцяло подкрепя играчите и отборите, които решат да излязат от терена, и ще предостави помощ по всякакъв възможен начин. Ние сме дълбоко загрижени за благоденствието на футболистите, които са подложени на този вид болезнена дискриминация“, се казва в изявлението на ФИФПро.

Според организацията нито тристепенният протокол, нито глобите или частичното затваряне на стадионите са имали резултат в борбата с расизма във футбола.

„Големият брой случаи на дискриминация показват, че общият антирасистки протокол във футбола не постига целите си. Санкциите, предприети от спортните организации, нямат значителен ефект и правоприлагането в много страни не успя да даде подходящи отговори за преследване на извършителите на тези престъпления“, допълват от ФИФПро.Коментар на новината чрез Facebook