Президентът пусна тест, който ще оценява физическата годност

Президентът пусна тест, който ще оценява физическата годност

© LAP.BG

В Деня на детето президентът Румен Радев даде начало на уеб платформа „Спортувай с президента“, с която се цели насърчаване на физическата активност сред младите хора. Държавният глава ще връчва награди за най-активните както в училище така и при извънкласни занимания.

„Бъдещето принадлежи на нациите, които не само развиват индустрия, наука и нови технологии, но и подготвят усилено своите граждани за предизвикателствата на това бъдеще – да бъдат физически и психически здрави и устойчиви, с изграден характер, морални ценности и родолюбие.“

„А това означава масов спорт, физическа активност, природосъобразен начин на живот и патриотично възпитание още от най-ранна детска възраст“, коментира Радев.

В платформата има и президентски тест, който е предназначен за оценка на общата физическа годност на децата. Той включва комплекс от седем двигателни упражнения: лицеви опори, коремни преси, бягане „Совалка“, дълъг скок, набиране на лост, бягане 400 метра и наклон напред. Резултатите от него по области ще бъдат налични след 15 септември.

Според данни, изнесени при представянето, 68% от българите никога не са спортували. Едва 33% от децата между 10 и 14 години се занимават със спорт.

В обръщение при началото на инициативата президентът отчете, че условията за масов спорт за българските деца все още са далеч от желаните, а заделените средства също не са достатъчни.Коментар на новината чрез Facebook