По пътя към най-високите върхове, или каква е историята на семейство Колчеви

Камен и Петя Колчеви изкачиха най-високите върхове на всеки от седемте континента

© Петя Колчева

Камен и Петя Колчеви изкачиха най-високите върхове на всеки от седемте континента

За Петя и Камен Колчеви планината е място, където откриват себе си. Тя им дава свобода, адреналин и умения, които им помагат да учат за живота.

Любовта към планината се заражда в университета, където двамата се срещат. Първите си стъпки правят в Клуба на пътешественика, като с времето алпинизмът се превръща в тяхно извънработно, но важно занимание.

Пленява ги стремежът към екстремни преживявания и желанието да разберат докъде се простират възможностите им. Жаждата за приключение им действа пристрастяващо и двамата често усещат нуждата да се връщат по най-високите части на света.

„След период на затишие и двамата започнахме да обсъждаме, че не сме себе си и просто трябва да се върнем към този баланс и лично отношение към хората. Това е много силно и важно като преживяване. Още повече, че в съвременния свят повечето неща се случват във виртуалното пространство“, каза пред „Дневник“ Колчева, която през 2009 г. стана първата българка, изкачила най-високия връх в света – Еверест (8848 м).

На връх Гижоме

© Петя Колчева

На връх Гижоме

Тя признава, че трудностите в експедициите ѝ помагат да се справи с всекидневните задачи. Колчева работи като адвокат, а мъжът ѝ е финансист. Двамата разчитат на собствените си приходи, за да финансират проектите. Това ограничава големите им експедиции до една на всеки приблизително една или две години.

„Тези силни и истински преживявания на живо, които можеш да докоснеш и дори да те убият, ни въздействат много добре и ни балансират откъм нерви и стрес в работната среда. В работата си виждам черти на характера, които съм придобила от алпинизма – да не се отказвам, да се боря и да съм устойчива“, разказва Колчева, която определя себе си за любител в спорта.

За нея алпинизмът е преди всичко прецизно планиране, бързо взимане на решения в някои ситуации и подбор на екип с подходящи професионални и човешки качества. Рискът присъства, но той е предварително планиран, като при опасност на преден план излиза волята.

„Човек прави опит да постигне нещо, което е отвъд възможностите му. Виждаш, че ти е много трудно и нямаш работа там, но въпреки всичко си казваш, че ще направиш още едно напъване. Това е част от развитието. Ако си седим на едно място, инерцията малко по малко се забавя и развитието спира“, заяви Колчева.

В съзнанието ѝ изниква случка със 74-годишен руснак, който припада на Еверест, след като му свършва кислородът. Той обаче изумява всички с волята си и успява да слезе сам от върха.

„Волята и желанието е от изключителното значение. Човек, ако иска да живее, живее. Ако иска да умре, умира. На такава височина няма жива сила, която да те свали. Или слизаш сам, или умираш“, каза Колчева.

Камен Колчев е на връх Аконкагуа (6962 м), който е най-високият в Южна Америка

© Петя Колчева

Камен Колчев е на връх Аконкагуа (6962 м), който е най-високият в Южна Америка

Със съпруга ѝ вече са изкачили най-високите върхове на всеки от седемте континента. Изпълнението на това значимо постижение идва спонтанно, без двамата да са имали намерение да го направят на всяка цена.

За Колчева най-труден за изкачване от върховете от голямата седморка е бил Маккинли (от 2015 г. се казва Денали, 6190 м). Атаката на върха става скоростно между две бури, а резултатът от студените условия е голяма преумора.

Последна остава експедицията в Антарктида заради големите разноски по пътуването и ограничението за посещение на хора на континента. Най-трайна следа в съзнанието на Колчева обаче остава изкачването на Чо Ойю (8188 м), когато всички участници в групата са българи.

Кадър от Антарктида

© Петя Колчева

Кадър от Антарктида

Тя вярва, че общата физическа подготовка стои в основата, за да бъде един човек успешен във височинния алпинизъм. Както в спорта, така и в живота, най-добрият учител за нея е личният пример.

„Човек, когато тръгва, трябва да мисли и за завръщането. Не може да тръгнеш на всяка цена, защото тези, които остават тук, се страхуват за теб. Хората от себеотдаденост, амбиция и желание да се качат на някой връх всъщност прекрачват границата и не се връщат“, допълни Колчева.Коментар на новината чрез Facebook