Папазов: Божков беше разколебан дали да даде акциите на мен или на Борисов

Папазов: Божков беше разколебан дали да даде акциите на мен или на Борисов

Собственикът на баскетболния „Левски 2014“ Константин Папазов заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че пред него Васил Божков е казал още в неделя сутринта (10 май), че е разколебан дали да предаде мажоритарния пакет акции на футболния „Левски“ на него или на министър-председателя Бойко Борисов. Пред „Дневник“ Папазов заяви, че не е предупреждавал Борисов за възможността именно премиерът да получи акциите.

В сряда (13 май) журналистът Сашо Диков се яви в 9 ч. сутринта пред Министерския съвет, за да предаде документите, с които мажоритарният пакет акции се джиросва от Георги Попов на Борисов. Пиарката на министър-председателя Севдалина Арнаудова заяви, че той отказва да ги приеме. До момента Борисов не е говорил публично по темата, няма и отговор на въпросите на „Дневник“, изпратени към него през пресслужбата на Министерския съвет.

Още преди седмици Папазов заяви желание да получи акциите от Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ. Баскетболният треньор посочи, че няколко пъти е говорил с бизнесмена.

В неделя на 10 май Папазов заяви, че Божков му е казал, че ще даде акциите на него. Документите показват, че джирото от Попов към Борисов е с дата 8 май.

Папазов смята, че има два варианта – или Божков е бил честен с него на 10 май, че се колебае, но след това е станало нещо, което да промени решението му, или наистина джирото е от 8 май и Божков го е излъгал. „Силно се надявам да не е второто и да ме е излъгал“, каза той.

Папазов определи събитията от сряда като „лошо изиграна пиеса, от възможно най-лошия актьор“ в лицето на Диков. Според него целта е била да се злепостави министър-председателят, но се е получило така, че е бил осквернен „Левски“.

„На 10-и сутринта в ранен разговор, след като в събота по моя вина не успяхме да се чуем, той (Божков) ми се обади и говорихме. Каза, че пред него има два варианта, че ще прати акциите, че няма да пречи на „Левски“. Той каза, че се колебаел дали да ги даде на мен или да ги прати на Бойко, който пак щял да ги даде на мен, защото никой друг не ги искал. Не взех никакво отношение, защото това е негово лично право. Самият той четири часа по-късно ме потърси и ми каза: „Пращам ги на теб“, каза Папазов пред „Дневник“.

„Във вторник сутринта написах съобщение (до Божков) и не ми беше отговорено. Вторник вече от 5 часа (следобед) нататък ми беше ясно, че щом има сценарий за 9 сутринта (на следващия ден) и никой не ми се е обадил, аз не съм част от този сценарий. И нещата ми се поизясниха. Мислех си, че този за мен неудачен вариант със злепоставянето на институцията министър-председател, със самия министър-председател, и унищожаването на „Левски“ поне в този му вид, и използването на „Левски“ по никакъв начин няма да бъде част от стратегията на Божков, независимо, че в някакъв момент ми е споменал. Ако съм знаел, че така ще постъпи, може би щях да изровя света да го убедя, че историята на „Левски“ не го заслужава“, продължи Папазов.

Той твърди, че не е предупредил Борисов, защото приемал по-скоро шеговито думите на Божков за варианта, в който той дава акциите на премиера.

„Единственото нещо, което се опитвам да направя, е да се свържа с г-н Божков. Защото все още смятам, че в живота няма непростими грехове. Аз донякъде намирам оправдание за неговата грешка, а тя е очевидна, и ако мога да му повлияя да я поправи – това е моята цел“, добави Папазов пред „Дневник“.

Пред Би Ти Ви и БНТ той изтъкна, че след сряда вече левскарската общност повече би вярвала на него, отколкото на Божков.

По думите му на „елементарната пиеса“ са се хванали само елементарни хора.

„Левски“ беше използван максимално, унизен максимално и беше опитано да бъде дискредитиран или злепоставен премиерът Борисов, но в конкретния случай със сигурност е злепоставяне на институцията. Каква е била целта – можете да попитате г-н Божков. Аз мога само да заявя, че 106-годишната история на „Левски“ не е позволявала на нито един човешки индивид на земята да злоупотребява с „Левски“ – под каквато и да е форма, по какъвто и да е начин“, каза Папазов пред „Дневник“.

„Те имат ли представа, че това (Борисов) е човек, който 19 години управлява в тази държава под различни форми и в структурите на европейското управление е след Ангела Меркел с най-голям опит. Дали може той толкова елементарно да се закачи на тази толкова елементарна пиеса“, заяви той пред Би Ти Ви.

Баскетболният треньор призова левскарската общност да събере 1.5 млн. лева за рождения ден на клуба 24 май, за да покаже, че „Левски“ не може да бъде употребяван и да спечели време.

„Акциите на този клуб са точно толкова стойностни, колкото са косите на (Васил) Левски в музея. Все едно някой да вземе да ги развява. А когато този някой няма и ниво, тогава става много страшно“, добави Папазов.Коментар на новината чрез Facebook